ΕΕ: «Μπλόκο» επτά χωρών στα σχέδια δημιουργίας Ταμείου Κυριαρχίας
Shuttertstock
Shuttertstock

ΕΕ: «Μπλόκο» επτά χωρών στα σχέδια δημιουργίας Ταμείου Κυριαρχίας

Με επιστολή τους στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επτά χώρες της ΕΕ εξέφρασαν την αντίθεση τους στη δημιουργία Ταμείου για την «πράσινη» βιομηχανία.

Σύμφωνα με το Reuters, την επιστολή με ημερομηνία 26/01 υπογράφουν Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Αυστρία, Ιρλανδία, Εσθονία και Σλοβακία. Στο μεταξύ, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, αν και δεν έχουν υπογράψει την επιστολή, αντιτίθενται επίσης σε κάθε νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ, διευρύνοντας περαιτέρω τον κατάλογο των χωρών που ενδέχεται να καταψηφίσουν την πρόταση, όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν για να τη συζητήσουν στις 9-10 Φεβρουαρίου.

Και οι 10 (7+3) χώρες ισχυρίζονται πως η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιεί ήδη εγκεκριμένους πόρους αντί να αναζητά περισσότερα χρήματα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι κανόνες της ΕΕ που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απάντηση στον νόμο των ΗΠΑ, «Inflation Reduction Act» (σ.σ. Νόμος μείωσης του Πληθωρισμού) που κατάφερε να περάσει στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ένα μεγάλο πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 369 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της περιβαλλοντικά «καθαρής» βιομηχανίας των ΗΠΑ, ιδιαίτερα δε της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα, όμως, καθιστά το έδαφος των ΗΠΑ πολύ ελκυστικό για ξένες επενδύσεις, κάτι που έχει ανησυχήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εκτός των στρεβλώσεων που θα επιφέρει στον ανταγωνισμό μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιχειρήσεων, μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις ή και τη μετανάστευση επιχειρήσεων της ΕΕ στις ΗΠΑ.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη ενός νέου ταμείου, το οποίο αποκάλεσε μάλιστα «Ταμείο Κυριαρχίας») και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν προχώρησε και στην κοστολόγηση του, υπολογίζοντας ότι θα απαιτηθούν περί τα 350 δισ. ευρώ. 

Στην επιστολή τους, οι επτά χώρες τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να ξοδέψει τα χρήματα που είχε ήδη συμφωνήσει να συγκεντρώσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) των 800 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μπορεί να απορροφήσει καλύτερα την ήδη συμφωνημένη χρηματοδότηση της ΕΕ», έγραψαν οι επτά χώρες. «Μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο περίπου 100 δισ.ευρώ από τα συνολικά 390 δισ. των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο συμμερίζονται την άποψη αυτή, επισημαίνοντας τα αχρησιμοποίητα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που οι κυβερνήσεις δεν έχουν διεκδικήσει επειδή προτιμούσαν επιχορηγήσεις.

Η επιστολή ανέφερε ότι αντί να ψάχνει για νέα χρήματα, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις επενδύσεις και να σημειώσει πρόοδο στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, ένα έργο που καθυστερεί από το 2014.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Υπέρ των μεταρρυθμίσεων, κατά των επιδοτήσεων ο Ρούτε