Να παρατείνει για δύο χρόνια, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, τη ναυτική αποστολή «Ειρήνη», στόχος της οποίας είναι η επίβλεψη του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, ανέφεραν σήμερα δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αποφάσισε Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν σήμερα δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η παράταση της αποστολής θα επιβεβαιωθεί την Δευτέρα, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ώστε να στηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει στη Λιβύη, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται αύριο στη Ρώμη για να επισκεφθεί το γενικό επιτελείο της επιχείρησης «Ειρήνη» και για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας της Ιταλίας. Την Παρασκευή θα βρεθεί στην αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας και θα επιβιβαστεί σε ένα από τα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση.
Οι 24 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ συμβάλλουν στην επιχείρηση «Ειρήνη» στην οποία αυτή τη στιγμή συμμετέχουν τέσσερα πολεμικά πλοία, έξι αεροσκάφη και δορυφορικά συστήματα. Τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.300 έλεγχοι στη θάλασσα, σε λιμάνια και σε αεροδρόμια και έχουν υποβληθεί 22 εκθέσεις για παραβιάσεις στην Επιτροπή Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών. Καμία χώρα της ΕΕ δεν καταγγέλλεται σε αυτές τις εκθέσεις. Οι εννέα παραβιάσεις έγιναν υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και 12 υπέρ του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης
Τον Σεπτέμβριο του 2020 η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε τρεις εταιρείες από την Τουρκία, τον Λίβανο και το Καζακστάν που εμπλέκονταν στις παραβιάσεις αυτές. Επίσης, επιβλήθηκαν κυρώσεις στον Ρώσο Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον ιδιοκτήτη της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ που δραστηριοποιείται στη Λιβύη.