Ώρες αγωνίας για τους 100 εγκλωβισμένους - 9 νεκροί, πάνω από 1.000 οι τραυματίες (pics&vids)
Ταϊβάν μετά τα 7,4 Ρίχτερ

Ώρες αγωνίας για τους 100 εγκλωβισμένους - 9 νεκροί, πάνω από 1.000 οι τραυματίες (pics&vids)

Αγώνα δρόμου για να απεγκλωβίσουν δεκάδες ανθρώπους κάτω από τα ερείπια που προκάλεσε ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε τη χώρα την τελευταία 25ετία, δίνουν από το πρωί τα διασωστικά συνεργεία της Ταΐβάν

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένα ελικόπτερο έσωσε έξι ανθρακωρύχους από ένα λατομείο της Ταϊβάν την Πέμπτη.

Δεκάδες κάτοικοι της χειρότερα πληγείσας πόλης πέρασαν τη νύχτα σε εξωτερικούς χώρους παρά σε διαμερίσματα που εξακολουθούν να ταρακουνιούνται από τους μετασεισμούς και μια τεράστια επιχείρηση μηχανικών ήταν σε εξέλιξη για να διορθωθούν οι κατεστραμμένοι δρόμοι και να στηριχθούν τα κτίρια που γέρνουν.

Δραματικό βίντεο που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα από το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του νησιού έδειχνε ένα ελικόπτερο να πραγματοποιεί δύο πτήσεις για να απεγκλωβίσει έξι μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί σε λατομείο στην κομητεία Χουαλιέν, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Οι διασώστες γνώριζαν πού βρίσκονταν δεκάδες ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι σε ένα δίκτυο σηράγγων στην κομητεία, χαρακτηριστικό των δρόμων που διασχίζουν τα γραφικά βουνά και τους βράχους που οδηγούν στην πόλη Χουαλιέν από τα βόρεια και τα δυτικά.

Μέχρι το απόγευμα ο απολογισμός του αριθμού των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ανέρχεται στους εννιά, ενώ περισσότεροι από 1.000 είναι οι τραυματίες μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Επίσης, 100 άνθρωποι αγνοούνται, οι οποίοι ήταν καθ' οδόν προς ένα εθνικό πάρκο, δήλωσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα θύματα βρίσκονται στην ορεινή, αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στην ανατολική Ταϊβάν, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο το σεισμού.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 77 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, κάποιοι στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στην Χουάλιεν και άλλοι σε σήραγγες που κατέρρευσαν.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι περίπου 60 από τους εγκλωβισμένους βρίσκονται σε σήραγγα βόρεια της πόλης της Χουάλιεν και ότι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους σε άλλη σήραγγα είναι δύο Γερμανοί.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν, ενώ κάτοικος της Σανγκάης δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η δόνηση έγινε και εκεί αισθητή.

Ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα και στο σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου της Ταϊπέι, ο οποίος έκλεισε προσωρινά για να απομακρυνθούν οι επιβάτες παρότι σύντομα επαναλειτούργησαν οι περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές.

Η διαχειρίστρια εταιρεία σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας ανακοίνωσε ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί στα τρένα της παρότι θα καθυστερήσουν τα δρομολόγια προκειμένου να γίνει επιθεώρηση, ενώ η εταιρεία ηλεκτροδότησης Taipower ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης και ότι οι δύο πυρηνικοί σταθμοί της νήσου δεν επηρεάστηκαν από τον σεισμό.

Αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ταϊβάν δήλωσαν ότι η ένταση του σεισμού στην κομητεία Χουάλιεν μετρήθηκε στην 6η βαθμίδα της 7βαθμης κλίμακας. Οι ίδιοι εξήγησαν ότι ένας σεισμός τέτοιας σφοδρότητας προκαλεί κατάρρευση τοίχων εκτός αν είναι κατασκευασμένοι από ενισχυμένο μπετόν και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και πρέπει να συρθούν προκειμένου να μετακινηθούν.

Η πρώτες εικόνες από την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η δόνηση ήταν 7,5 βαθμών, και σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν ήταν 7,2 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Στην Ταϊπέι σημειώθηκαν μετασεισμοί με περισσότερους από 50 να έχουν καταγραφεί. Οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κτιρίων ανέρχονται σε 77.

Από τον σεισμό κατέρρευσαν δύο κτίρια στην κομητεία Χουάλιεν, εκδόθηκαν έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για τσουνάμι τα οποία στη συνέχεια ήρθησαν. Συνεχείς είναι οι μετασεισμοί, σε ορισμένες περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους σε κτίρια τα οποία έχουν καταρρεύσει, έχουν επίσης ανασταλεί οι πτήσεις στη Νάχα, τη μεγαλύτερη πόλη στην Οκινάουα.

Πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν εικονίζουν κτίρια που πήραν επικίνδυνη κλίση, εδικά στην αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δυο κτίρια κατέρρευσαν (...) μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι», δήλωνε νωρίτερα εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της Χουάλιεν.

 

 

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι όταν σημειώθηκε, στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου. Ενώ, κατά την εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος Taipower, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

 

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα. Οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι 3 και πλέον μέτρων και ήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών. Παράλληλα, η ιαπωνική σεισμολογική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον σεισμό, κάνοντας λόγο για δόνηση 7,7 βαθμών (από 7,5).

Πηγή: AP Photo/Chiang Ying-ying

Πώς αποφεύχθηκε μεγαλύτερη καταστροφή: Οι αυστηροί οικοδομικοί κανονισμοί

Οι Αρχές, οι εταιρείες και ο πληθυσμός στην Ταϊβάν είναι συνηθισμένοι στις φυσικές καταστροφές, καθώς το νησί πλήττεται συχνά από σεισμούς και τυφώνες και διεξάγονται συχνά ασκήσεις ετοιμότητας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο οι αυστηροί οικοδομικοί κανονισμοί και η ευρεία ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για φυσικές καταστροφές φαίνεται ότι απέτρεψαν μια μεγάλη καταστροφή για το σεισμόπληκτο νησί, το οποίο βρίσκεται κοντά στη συμβολή δύο τεκτονικών πλακών.

Ο Γου Τσιεν-φου, διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Κεντρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ταϊπέι, είπε ότι ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος από εκείνον τον 7,6 Ρίχτερ τον Σεπτέμβριο του 1999, που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 2.400 ανθρώπων στη φονικότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία του νησιού. Ο σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της Τετάρτης σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:00 π.μ. τοπική ώρα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) να υπολογίζει το επίκεντρο 18 χιλιόμετρα (11 μίλια) νότια της πόλης Χουαλιέν σε βάθος 34,8 χιλιομέτρων.

Νωρίτερα, η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων είχε εκδώσει έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, καλώντας κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών να σπεύσουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο.

 

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και -πολύ περισσότερο- σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Ομοίως, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, δήλωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στην πλατφόρμα X, ότι λυπήθηκε βαθιά όταν έμαθε για τον σεισμό, προτίθεται να διαθέσει βοήθεια και αναφέρθηκε στην Ταϊβάν ως «γείτονα της Ιαπωνίας στην άλλη πλευρά της θάλασσας».

Δεκάδες μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι -τουλάχιστον 25- οι πέντε περίπου 5 βαθμών, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

Κατά την εκτίμηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, Γου Τσιεν-φου, πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη νήσο «εδώ και εικοσιπέντε χρόνια». «Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (...) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια.

Γιατί είναι τόσο συχνοί οι σεισμοί στην Ταϊβάν

Η Ταϊβάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων πολύ ισχυροί και λίαν καταστροφικοί. Κι ο λόγος έχει να κάνει με τη γεωγραφική θέση του νησιού.

Η Ταϊβάν βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Θάλασσας των Φιλιππίνων στο Δαχτυλίδι ης Φωτιάς του Ειρηνικού, μιας εξαιρετικά ενεργής τεκτονικής περιοχής, όπου καταγράφονται ορισμένοι από τους ισχυρότερους σεισμούς στον πλανήτη. Κοντά στην Ταϊβάν βρίσκονται η ευρασιατική πλάκα και εκείνη της Θάλασσας των Φιλιππίνων, και λόγω της θέσης της σε μια περιοχή με υποτροπικό κλίμα, πλήττεται συχνά και από τυφώνες, πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Υπάρχουν 42 ενεργά ρήγματα στην Ταϊβάν, αλλά οι περισσότεροι από τους σεισμούς οφείλονται στη σύγκρουση της ευρασιατικής πλάκας με εκείνη των Φιλιππίνων ανοικτά των ανατολικών ακτών της και προκαλούν μικρές ζημιές. Από την άλλη πλευρά οι μικρότεροι σεισμοί κάτω από το ίδιο το νησί έχουν αποδειχθεί πιο καταστροφικοί. Ο πρώτος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ταϊβάν ήταν το 1624, ενώ τον περασμένο αιώνα σημειώθηκαν 91 μεγάλοι σεισμοί στην Ταϊβάν, ο τελευταίος εκ των οποίων στις 21 Σεπτεμβρίου του 1999 προκάλεσε τον θάνατο 2.415 ανθρώπων.

Ως εκ τούτου τα περισσότερα κτίρια στην Ταϊβάν έχουν ανεγερθεί βάσει πολύ αυστηρών κανονισμών αντισεισμικής προστασίας ενώ το δίκτυο των Σιδηροδρόμων Υψηλής Ταχύτητας διαθέτει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που ακινητοποιεί όλους τους συρμούς στις ράγες όταν ανιχνεύει κάποιον ισχυρό σεισμό.