Στο Στρασβούργο σπεύδει απόψε εκτάκτως η Τερέζα Μέι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, καθώς και με τον πρόεδρο και άλλους παράγοντες της Ευρωβουλής. Αυτή είναι η ύστατη, ουσιαστικά, προσπάθεια της πρωθυπουργού της Βρετανίας να διασφαλίσει από τους εταίρους κάποιες νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις, που θα της επιτρέψουν να έχει ελπίδες να περάσει από τη Βουλή την συμφωνία για το Brexit ή, τουλάχιστον, να αποφύγει μια συντριβή αντίστοιχης έκτασης με αυτή του Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει η ίδια, από αύριο ξεκινά στη Βουλή των Κοινοτήτων ένας μαραθώνιος ψηφοφοριών, που θα κρίνει τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το Brexit. Αναμφίβολα δε, οι πρώτες δύο ψηφοφορίες -της Τρίτης και της Τετάρτης- είναι οι πιο κρίσιμες.
Συγκεκριμένα, η αυριανή θα κρίνει την τύχη της τελικής συμφωνίας που θα παρουσιάσει η Μέι στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, το κυρίως κείμενο (που δεν αλλάζει σε τίποτα) αναμένεται να συνοδεύεται από μία κάποιου τύπου νομική εξασφάλιση για την προσωρινότητα της επίμαχης διάταξης του «backstop», που καθορίζει το καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Αυτή ακριβώς η εξασφάλιση θα συζητηθεί στις σημερινές συναντήσεις της Μέι, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα υπάρξει συναίνεση -άλλωστε, οι σχετικές φήμες υπήρχαν ήδη από το Σάββατο, όμως στην πορεία διαψεύστηκαν, όταν μέλη της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να δεχθούν την προσφορά των «27».
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πολύ δύσκολο οι συσχετισμοί να αλλάξουν και οι «σκληροί» του κυβερνώντος κόμματος να πειστούν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Έτσι, εάν αυτή καταψηφιστεί, οι βουλευτές θα βρεθούν την Τετάρτη ενώπιον του επόμενου κρίσιμου ερωτήματος: Θέλουν ή όχι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να γίνει χωρίς συμφωνία; Εφόσον απαντήσουν καταφατικά (μάλλον δύσκολο...), τότε η διαδικασία της εξίδου θα ολοκληρωθεί στις 29 Μαρτίου, με ένα «άτακτο» Brexit και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Διαφορετικά, την Πέμπτη, είναι βέβαιο ότι η Βουλή θα αποφασίσει να καταθέσει στις Βρυξέλλες αίτημα παράτασης της διαδικασίας, τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες.
Kανονικά η αυριανή ψηφοφορία
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε νωρίτερα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά και όπως έχει προγραμματιστεί την Τρίτη στην διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας. Η δήλωση έγινε μετά από αναφορές των ΜΜΕ για το ενδεχόμενο αναβολής της, μετά και από πιέσεις κυβερνητικών στελεχών προς την πρωθυπουργό, επειδή προβλέπεται πως θα βρεθεί ηττημένη κατά κράτος, όπως τόνισε σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Times.
Επίσης, το πρωί αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η νομική ετυμηγορία του επικεφαλής νομικού συμβούλου της κυβέρνησης αναφορικά με την τελική συμφωνία που θα έχει παρουσιάσει η Μέι, μετά και τις σημερινές διαβουλεύσεις της με την ηγεσία της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες φορές, ο Τζέφρι Κοξ είχε ουσιαστικά «αδειάσει» την πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δηλώσεις και επιστολές των Γιουνκέρ και Τουσκ δεν έχουν καμία πρακτικά νομική ισχύ.
Την ίδια ώρα έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και της ομάδας των σκληρών αντιευρωπαϊστών του Συντηρητικού Κόμματος. Μάλιστρα, η ίδια η Μέι συναντήθηκε το Σάββατο με την ομάδα των σκληρών αντιευρωπαϊστών, τους οποίους δεν φαίνεται να έπεισε να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της. Τα μέλη της ομάδας των περίπου 60 βουλευτών που επιθυμούν την πλήρη διάρρηξη των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν πως δεν τους ικανοποιούν οι διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών για το backstop, την ασφάλεια ανοιχτών συνόρων στη Βόρειο Ιρλανδία.
Συναγερμός στο Δουβλίνο
Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters αναφέρουν, στο μεταξύ, ότι στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας επικρατεί συναγερμός ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, επέστρεψε μάλιστα από το αεροδρόμιο, λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στην Αμερική, προκειμένου να παραστεί σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.
AP Photo