Η Εσθονία ξεκίνησε θαλάσσιες περιπολίες για την προστασία της ηλεκτρικής της σύνδεσης με την Φινλανδία, δύο ημέρες μετά την θραύση του καλωδίου EstLink 2 που συνδέει τις δύο χώρες μάλλον από τάνκερ που προερχόταν από ρωσικό λιμάνι, ανακοίνωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Εσθονίας ξεκίνησαν ναυτική επιχείρηση για την προστασία του Estlink 1», ανακοίνωσε στο Χ και ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάκνα.
Η ηλεκτρική σύνδεση μέσω του EstLink 2 ανάμεσα στην Φινλανδία και την Εσθονία διακόπηκε την Τετάρτη και οι υποψίες βαρύνουν το τάνκερ Eagle S με σημαία των Νήσων Κουκ που όπως φαίνεται ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσία, σύμφωνα την φινλανδική αστυνομία. Το πλήρωμα συνελήφθη και οδηγήθηκε από πλοίο της φινλανδικής ακτοφυλακής ανοικτά της Πορκάλα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Ελσίνκι.
Οι Φινλανδοί ερευνητές πιστεύουν ότι το Eagle S προκάλεσε την θραύση σέρνοντας την άγκυρά του στον βυθό της Βαλτικής.
«Αποφασίσαμε να στείλουμε το ναυτικό μας κοντά στο Estlink 1 (άλλο καλώδιο στον βυθό της Βαλτικής) για να υπερασπισθούμε και να διαφυλάξουμε την ενεργειακή μας σύνδεση με την Φινλανδία», έγραψε στο Χ ο Χάνο Πεβκούρ.
«Φυσικά, η έρευνα θα διαπιστώσει όλα τα στοιχεία της βλάβης του καλωδίου Estlink 2 και καλωδίων επικοινωνιών, αλλά η αποστολή μας είναι να στείλουμε αμέσως ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τις συνδέσεις ανάμεσα στην Εσθονία και την Φινλανδία, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα», εξηγεί ο Εσθονός υπουργός Άμυνας στην ιστοσελίδα του υπουργείου τονίζοντας ότι οι εσθονικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αποτρέψουν «και με μη στρατιωτικά μέσα».
«Αν υπάρξει απειλή σε ζωτικής σημασίας υποθαλάσσια υποδομή, θα υπάρξει επίσης απάντηση», προειδοποίησε στο Χ ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Χάνο Πεβκούρ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή για το θέμα με το Ελσίνκι και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη.
Η Φινλανδία δέχθηκε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην έρευνα για σαμποτάζ και τον ρόλο του τάνκερ.
Σειρά παρόμοιων περιστατικών έχει σημειωθεί στην Βαλτική μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Αφορούν θραύση ενεργειακών καλωδίων, γραμμών τηλεπικοινωνιών, αγωγών φυσικού αερίου ... Η συχνότητα τους είναι τόσο μεγάλη που θεωρείται απίθανο να οφείλονται σε ατυχήματα ή δυσλειτουργία.
Το εσθονικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ERR μετέδωσε σήμερα ότι η Εσθονία απέστειλε το περιπολικό σκάφος Raju στην περιοχή από όπου διέρχεται το υποθαλάσσιο καλώδιο Estlink 1 και ότι το Ταλίν ελπίζει ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα αναπτύξουν επίσης πλοία.