Ετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση ο Βλαντίμιρ Πούτιν;
Shutterstock
Shutterstock
Πόλεμος στην Ουκρανία

Ετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση ο Βλαντίμιρ Πούτιν;

Η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων την τελευταία εβδομάδα και οι αναφορές στα ρωσικά μέσα για κάτι μεγάλο που ετοιμάζει το Κρεμλίνο προϊδέαζαν για μία σημαντική εξέλιξη στην Ουκρανία. Η πρώτη σκέψη πολλών ήταν πως η Μόσχα ενδεχομένως θα ρίσκαρε μία ολομέτωπη επίθεση στο Κίεβο, ελπίζοντας πως θα το καταλάβει αυτή τη φορά. Προς το παρόν, ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνθηκε για συνομιλίες στον στενό σύμμαχο, τον δικτάτορα της Λευκορωσίας.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πως στο Κρεμλίνο ξεκίνησαν μία εισβολή που έχει καταλήξει τόσο άσχημα για τις ρωσικές δυνάμεις. Καθώς τελειώνει ο χρόνος, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλήξει σε ένα τέλμα κατά μήκος του Δνείπερου. Στην μικρή σχετικά πόλη του Μπαχμούτ συνεχίζουν να χάνουν αρκετές δυνάμεις για να επιτύχουν μικρή πρόοδο, ενώ οι μισθοφόροι τους μοιάζουν να μάχονται δίχως κάποια στρατηγική.

Αν ισχύει η πληροφορία που κυκλοφορεί από την Ουκρανία, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναβάλει τρεις φορές την εισβολή που ξεκίνησε την 24η Φεβρουαρίου γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακές οι ρωσικές αστοχίες. Η εμφανής έλλειψη συντονισμού των μονάδων της, οι ήττες στο πεδίο της μάχης, η υποδεέστερη απόδοση των δυνάμεών της έχουν φέρει το Κρεμλίνο σε θέση άμυνας. Υπάρχουν εκτιμήσεις πως μία δεύτερη έφοδος στο Κίεβο μπορεί να αποτελέσει τη λύση στα αδιέξοδα του πουτινικού καθεστώτος.

Το κλειδί σε αυτό το σενάριο θα μπορούσε να είναι η Λευκορωσία, όπου θα αποτελέσει την πλατφόρμα για μία αιφνιδιαστική επίθεση στο κέντρο βάρους του αντιπάλου τους. Εκεί δηλαδή όπου ο Ρώσος πρόεδρος κατέφτασε για συνομιλίες με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο Λευκορώσος δικτάτορας φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να ρισκάρει να μπει άμεσα στον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, φοβούμενος μία πιθανή εξέγερση στο εσωτερικό, δεδομένης της αντίθεσης των Λευκορώσων σε πολεμικές περιπέτειες.

Ενδεχομένως, οπότε να αυξηθεί η πίεση στον Λουκασένκο για συμμετοχή του σε μία νέα χερσαία επίθεση κατά της Ουκρανίας, ο οποίος έχει αναγκαστεί να εξαρτάται σημαντικά από το πουτινικό καθεστώς για την παραμονή στην εξουσία. Τα εγκώμια του Λευκορώσου δικτάτορα στον Πούτιν είναι ενδεικτικά για την παροχή διαφόρων οφελών προς το Μινσκ.

Οπότε, το Κρεμλίνο θα περιμένει να δρέψει καρπούς τόσο από την επένδυση που έχει κάνει στη διατήρηση της δικτατορίας στη Λευκορωσίας αλλά και τις αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει στη στρατιωτική διοίκηση των ρωσικών μονάδων, αφού περάσουν οι μεγάλες βροχές του χειμώνα.

Το ζήτημα ωστόσο παραμένει με ποιους θα στελεχώσει τις νέες ρωσικές μονάδες, που έχουν πληγεί από τις απώλειες των τελευταίων μηνών. Οι πρώτες δεκάδες χιλιάδες επίστρατοι που εισήλθαν στο πεδίο των μαχών έδειξαν πως δεν είναι σε θέση να υποκαταστήσουν όσους αντικατέστησαν.

Ωστόσο στην Ουκρανία ανησυχούν πως μέχρι τον Φεβρουάριο ή τα τέλη Γενάρη η εκπαίδευση των νέων στρατιωτών θα έχει ολοκληρωθεί, ώστε να πραγματοποιηθεί η νέα ρωσική επίθεση, με άγνωστο επίκεντρο προς το παρόν.