Ο 73χρονος επικεφαλής του Λικούντ φαίνεται αποφασισμένος να ξαναγυρίσει στο πρωθυπουργικό θώκο, μετά από τις πέμπτες κατά σειρά βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ από το 2019. Αν και τα τελικά αποτελέσματα εκκρεμούν, σε αρκετά exit polls, o συνασπισμός που συγκροτεί ξεπερνά τις 60 έδρες και με την πρωτιά του Λικούντ, ο Νετανιάχου αναμένει να έχει στα χέρια του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την πρωτοβουλία των κινήσεων το επόμενο διάστημα.
Η ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες ενδεχομένως δείχνουν την ανάγκη των Ισραηλινών να αποφύγουν ένα αδιέξοδο που αχνοφαίνεται. Η πόλωση του πολιτικού συστήματος κινδυνεύει να μεταφραστεί σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και ενδεχομένως νέες εκλογές, ενώ θα εκτυλίσσεται μία παράλυση του κρατικού μηχανισμού.
Παρά τις απώλειες που υπέστη δημοσκοπικά το τελευταίο διάστημα, ο συνασπισμός που συγκροτεί ο Βενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται μία ανάσα από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην Κνεσσέτ. Απομένει βέβαια η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και οι κατανομές των εδρών βάσει αυτών. Ωστόσο, οι προσπάθειες του Γιάιρ Λαπίντ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά από την ανακοίνωση για την προκήρυξη εκλογών, δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο, καθώς η επάνοδος του Μπι-Μπι φαίνεται όλο και πιο κοντά.
Νετανιάχου:«Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη»
«Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις χθεσινές εκλογές που μοιάζουν να έχουν βάλει το κόμμα του, το Λικούντ (δεξιά), μαζί με τους συμμάχους του, θρησκευτικές και ακροδεξιές παρατάξεις, στον δρόμο για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην Κνέσετ, την ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία.
Διαβεβαιώνοντας πως έχει άφθονη «εμπειρία», ο κ. Νετανιάχου τόνισε σε υποστηρικτές του συγκεντρωμένους στην Ιερουσαλήμ πως «πρέπει να αναμείνουμε τα οριστικά αποτελέσματα, όμως η πορεία μας, αυτή του Λικούντ, αποδείχθηκε πως ήταν η σωστή» και «βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη».
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματα, όμως αν είναι όπως προβλέπουν οι αποψινές (σ.σ. χθεσινοβραδινές) δημοσκοπήσεις (εξόδου από τα εκλογικά τμήματα), θα σχηματίσω κυβέρνηση για όλους τους πολίτες του Ισραήλ», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, που παρέμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού από ιδρύσεως κράτους.
H επόμενη ημέρα
H συμμαχία του Νετανιάχου με τα υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα και την ακροδεξιά συγκέντρωσε αρκετές επικρίσεις, καθώς θεωρήθηκε πως θα καθορίσει τον χαρακτήρα της κυβέρνησης του. Ωστόσο, μεταξύ άλλων έδειξε την αποφασιστικότητα του συνασπισμού που συγκρότησε αλλά και το πόσο στιβαρός είναι αυτός ο συνασπισμός, σε σχέση με τη χαλαρή συμμαχία στο αντίπαλο στρατόπεδο, που βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα στην εξουσία.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως το εκλογικό αποτύπωμα του Λαπίντ ήταν δύσκολο να αυξηθεί, όσο κι αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε μεγάλα βήματα για να προσεγγίσει διαφορετικά εκλογικά κοινά, είτε με τη σκληρή στάση απέναντι στους Παλαιστινίους στον χώρο ευθύνης του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και με τη διαλλακτικότητα του για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Ο χρόνος του στην εξουσία, έστω κι αν ήταν μικρός, φαίνεται να λειτούργησε αρνητικά για τον σχηματισμό του. Δεν έγινε καθαρός ο τρόπος που αυτή τη χρονική στιγμή ο συνασπισμός του Λαπίντ θα μπορούσε να αποτελέσει μία κυβερνητική λύση.
Βέβαια, όσο δεν έχουν βγει τα τελικά αποτελέσματα, είναι δύσκολες οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα. Η ψήφος των Αράβων ψηφοφόρων θα έχει τη δική της σημασία, καθώς και τα δύο μπλοκ προσπαθούν να τα προσελκύσουν με διαφορετικούς βέβαια τρόπους. Σε μία τόσο οριακή αναμέτρηση ακόμα και ορισμένες εκατοντάδες ψήφοι θα παίξουν τον δικό τους ρόλο. Άλλωστε στις προηγούμενες εκλογές ήταν η πρώτη φορά που αραβικό κόμμα, η Ενωμένη Αραβική Λίστα, συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και μέλη της αποχώρησαν στη συνέχεια. Τώρα ωστόσο η εκλογική τους απόδοση ενδεχομένως να μην έχει την ίδια κομβική σημασία.
Η απόσυρση του ισχυρού ανδρός της προηγούμενες κυβέρνησης Ναφτάλι Μπένετ ενίσχυσε τα κόμματα των σιωνιστών και των υπερορθόδοξων, στρέφοντας προς αυτή την κατεύθυνση την ψήφο των θρησκευόμενων. Αυτό με τη σειρά του κατέστησε πιο εύκολη εν τέλει τη συγκρότηση ενός συνασπισμού αυτών των κομμάτων με το Λικούντ του Βενιαμίν Νετανιάχου.
Πλέον ο Νετανιάχου πλησιάζει όλο και περισσότερο στην απόκτηση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Προφανώς ο πρώτος στόχος του θα είναι να αφήσει πίσω του τις κατηγορίες για τη διαφθορά και να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του από θέση ισχύος. Ωστόσο, τα κόμματα που συμμετέχουν στον συνασπισμό του και χαρακτηρίζονται από ακραίες και εξτρεμιστικές απόψεις, μπορεί να του εξασφαλίσουν τις 61 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, αλλά ετοιμάζονται να του θέσουν σοβαρούς περιορισμούς στην επόμενη ημέρα του στη χώρα.