Το κείμενο για την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στην Ευρωβουλή, καταδικάζοντας ιδιαίτερα την απαγγελία κατηγοριών από τον Γενικό Εισαγγελέα της Τουρκίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με σκοπό τη διάλυση του HDP. Το σημαντικό βέβαια είναι ότι επικρίνει άμεσα τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία.
Ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας, είναι δύσκολο να σταθούν οι ανυπόστατες κατηγορίες του τουρκικού καθεστώτος για τους αντιπάλους του. Σε συνέχεια της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τουρκικό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του πρώην Κούρδου βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου. Η ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούσε το τουρκικό κράτος να κάνει βήματα προς την ειρήνευση με τους αντάρτες και αποτέλεσε βάση για το κατηγορητήριο εναντίον του, δεν μπορεί να αποτελεί έγκλημα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Η προφυλάκιση του Γκεργκερλίογλου για τις πολιτικές απόψεις του ήταν ακόμα μία έκφραση της ασταμάτητης καταδίωξης όποιου διαφωνεί στην Τουρκία. Το χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε είναι η πολιτική δίωξη και καταδίκη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του φυλακισμένου ηγέτη του HDP.
Ο ίδιος ο Ερντογάν άλλωστε επιτέθηκε πάλι την Παρασκευή στους Κούρδους για τις σχέσεις τους με τους αντάρτες του PKK, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τα εγκαίνια βιομηχανικών μονάδων στο Ντιγιάρμπακιρ, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Οι Κούρδοι αποτελούν βασικό στόχο του τουρκικού καθεστώτος, ενώ οι επιθέσεις εναντίον τους τονώνουν τη συμμαχία του Ερντογάν με τους υπερεθνικιστές.
Δεν είναι μόνο οι Κούρδοι όμως. Η αντιμετώπιση τους είναι απλά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τι ζυγό υπομένει η τουρκική κοινωνία. Η Τουρκία είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για νομική παρενόχληση και εκφοβισμό των πολιτών από το κράτος, σύμφωνα με το Κέντρο της Στοκχόλμης για την ελευθερία και τη μηνιαία έκθεση του Συνασπισμού Γυναικών στη Δημοσιογραφία. Από ένα σύνολο 77 γυναικών δημοσιογράφων που καταπατήθηκαν τα δικαιώματα τους, οι 36 ήταν στην Τουρκία τον προηγούμενο μήνα.
Η απάντηση της Άγκυρας στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ήταν οργιλή, επαναλαμβάνοντας τις χιλιοειπωμένες κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Φέτος άλλωστε είναι ήδη ο τρίτος χρόνος λειτουργίας του νέου προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν συγκέντρωσε όλες τις αρμοδιότητες στο πρόσωπο του με το δημοψήφισμα. Ουσιαστικά όλες οι διαπιστώσεις διεθνώς για την κατάσταση στην Τουρκία, προκαλούν τον εκνευρισμό του τουρκικού καθεστώτος, καθώς καταρρίπτουν το βασικό αφήγημα του Ταγίπ Ερντογάν. Πως τώρα που ελέγχει σχεδόν τα πάντα στη χώρα, βαίνουν όλα καλώς στην Τουρκία.