Ποινή κάθειρξης τριάντα ετών για «συνέργεια» σε ανθρωποκτονίες επέβαλε εφετείο του Παρισιού στον αδελφό του ισλαμιστή εξτρεμιστή που δολοφόνησε επτά ανθρώπους στην Τουλούζη το 2012.
Το εφετείο έκρινε τον Αμπντελκαντέρ Μερά ένοχο ως προς τις κατηγορίες της «συνέργειας» στους φόνους και της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, Μοαμέντ Μερά.
Πρωτοδίκως, ο Μερά καταδικάστηκε να εκτίσει είκοσι χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά είχε αθωωθεί ως προς τη συνέργεια.
Η ετυμηγορία έπεσε βαριά σαν αμόνι στην αίθουσα του εφετείου, με ορισμένους οικείους των θυμάτων να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους μετά την απαγγελία της.
Ο Μοαμέντ Μερά δολοφόνησε τρεις γάλλους στρατιωτικούς βορειοαφρικανικής καταγωγής, έναν εκπαιδευτικό και τρία μικρά παιδιά που φοιτούσαν σε εβραϊκό ιεροδιδασκαλείο τον Μάρτιο του 2012 στην Τουλούζη. Είπε ότι διέπραξε τους φόνους εξ ονόματος της Αλ Κάιντα. Σκοτώθηκε έπειτα από καταδίωξη 32 ωρών, όταν η γαλλική αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμά του.
Ο αδελφός του, ο Αμπντελκαντέρ, ουδέποτε αρνήθηκε ότι έχει ακραιφνείς ισλαμιστικές απόψεις, αλλά πάντα διέψευδε πως είχε οποιαδήποτε σχέση με τους φόνους.
Ο δικηγόρος του Ερίκ Ντιπόν-Μορετί χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση του εφετείου, έκρινε πως «όλοι οι επαγγελματίες της δικαιοσύνης εκπλήσσονται από την ετυμηγορία» και προεξόφλησε την προσφυγή σε ακυρωτικό δικαστήριο.
Ένας δεύτερος κατηγορούμενος, ο Φετά Μαλκί, 36 ετών, μικροκακοποιός του κοινού ποινικού δικαίου, καταδικάστηκε διότι προμήθευσε στον Μοαμέντ Μερά ένα από τα όπλα που χρησιμοποίησε όταν διέπραξε τους φόνους. Το εφετείο του επέβαλε ποινή δεκαετούς κάθειρξης, ελαφρύτερη από την ποινή των 14 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως.
Οι φόνοι που διέπραξε ο Μοαμέντ Μερά τον Μάρτιο του 2012 αποτελούσαν την πρώτη τόσο σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια από δράστη μεγαλωμένο στη Γαλλία έπειτα από δεκαετίες.
Από το 2015 και μετά, πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά τρομοκρατικών ενεργειών στη Γαλλία την ευθύνη για τις περισσότερες από τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ