Το ουκρανικό χτύπημα στη Μακίβκα του Ντονέτσκ σε έναν ρωσικό στρατώνα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για τη ρωσική πλευρά. Ουσιαστικά, έδειξε την αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά και την αποτυχία ενός προσωπικού εγχειρήματος του Βλαντιμίρ Πούτιν, της επιστράτευσης 300.000 χιλιάδων εφέδρων για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αφού το αρχικό σχέδιο του Κρεμλίνου δεν προχώρησε.
Κατά συνέπεια, ήταν πολύ σημαντικό για το Κρεμλίνο να δείξει πως μπορεί να αντιδράσει στην επίθεση του Κιέβου σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Άλλωστε είναι σαφές στην ανακοίνωση για το χτύπημα στο Κραματόρσκ πως αποτελεί εκδίκηση την ουκρανική επίθεση στη Μακίφκα του Ντονετσκ. Βέβαια, απομένει να επιβεβαιωθεί το εύρος της ρωσικής επίθεσης.
Ακόμα και η τοποθεσία της επίθεσης έχει τη σημασία της για τις ρωσικές στοχεύσεις. Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις στην προώθηση τους στο Ντονέτσκ, έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν καταφέρει την προώθηση που είχε σχεδιαστεί από το Κρεμλίνο. Παρά την εμπλοκή των μισθοφορικών ομάδων της Βαγκνερ, με επίκεντρο στο Μπαχμούτ, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή, στο πρότυπο του Χαρκόβου ή της Χερσώνας.
Κατά συνέπεια, το Κρεμλίνο προσπαθεί να δείξει πως η προσπάθεια για κατάκτηση της Λεκάνης του Ντονμπάς έχει προοπτικές επιτυχίας και οι ρωσικές δυνάμεις είναι σε θέση να καταφέρνουν χτυπήματα. Ήδη η κομβική περιοχή γύρω από το Μπαχμούτ, όπου έχει οριοθετηθεί ως στόχος των ρωσικών επιχειρήσεων, έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο χαράκωμα.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να επιτύχουν την προώθηση που έχουν σχεδιάσει στην περιφέρεια του Ντονετσκ, όλα τα εδαφικά οφέλη της Ρωσίας στην περιοχή κινδυνεύουν να εξανεμιστούν.
Επιπλέον, αυτό είναι ένα σημάδι πως η Ρωσία ετοιμάζεται για μία νέα σημαντική ενίσχυση του στρατεύματος στην Ουκρανία, ενδεχομένως με μία ακόμα μεγαλύτερη επιστράτευση εφέδρων στρατιωτών.
Το φιάσκο της πρώτης επιστράτευσης έδειξε πως οι έφεδροι ήταν ανέτοιμοι για να ριχθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, δίχως στοιχειώδη εκπαίδευση. Για παράδειγμα, η μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας, όπως πχ η χρήση των προσωπικών κινητών τηλεφώνων των εφέδρων φαίνεται να κατέστησε εύκολο το ουκρανικό χτύπημα της πρωτοχρονιάς, αφού εντοπίστηκε ένας αδύναμος κρίκος στο ρωσικό στράτευμα που ετοιμαζόταν να ριχθεί στη μάχη.
Καθώς, το Κρεμλίνο σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του θέλει να δείξει πως παραμένει αδίστακτο και ύστερα από τον έμμεσο «στραγγαλισμό» του πληθυσμού με τα χτυπήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, θα προχωρήσει σε χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας με στόχο ανθρώπινες ζωές.