Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής προεδρίας Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε την Τρίτη (18/03) ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα αρχίσουν την Κυριακή στην Τζέντα.
Σε ό,τι αφορά την περιορισμένη κατάπαυση του πυρός, που αφορά τις ενεργειακές υποδομές, και τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι: «Θεωρώ πως οι Ρώσοι αποδέχθηκαν και τα δυο σημεία αυτά. Τρέφω καλή ελπίδα πως θα τα αποδεχθούν και οι Ουκρανοί».
Οι δυο ηγέτες έγινε γνωστό πως συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός περιορισμένη στις ενεργειακές υποδομές. Ωστόσο, ο Γουίτκοφ είπε πως αφορά «την ενέργεια και τις υποδομές γενικά».
Ο ειδικός απεσταλμένος Γουίτκοφ διευκρίνισε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία στη Σαουδική Αραβία θα έχει επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς, όχι όμως ποιοι θα είναι οι συνομιλητές τους.