Γροιλανδία: Μετά τις 11 Μαρτίου σχεδιάζεται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νησιού

Γροιλανδία: Μετά τις 11 Μαρτίου σχεδιάζεται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νησιού

Το κυβερνών κόμμα Siumut (Εμπρός) της Γροιλανδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του νησιού από τη Δανία μετά τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου.

Η επιθυμία του Τραμπ να αποκτήσει το στρατηγικής σημασίας νησί, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, ενώ ευρείες συζητήσεις γίνονται και για το μέλλον των σχέσεων της Γροιλανδίας τόσο με τη Δανία όσο και με τις ΗΠΑ.

Το θέμα της ανεξαρτησίας του νησιού - αποικία του Βασιλείου της Δανίας με διευρυμένα δικαιώματα αυτοδιοίκησης - έχει βρεθεί επιτακτικά στο πολιτικό προσκήνιο μετά το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να το αγοράσει. 

Το κόμμα Siumut, ένα από τα δύο του κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο κατέχει 10 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο των 31 εδρών, όπως δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπός του Ντόρις Τζένσεν, σχεδιάζει να αξιοποιήσει το άρθρο ενός νόμου του 2009 που παραχωρεί στη Γροιλανδία αυξημένες αυτοδιοικητικές εξουσίες, αλλά και το δικαίωμα να διαπραγματευτεί την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της από τη Δανία.

«Η Γροιλανδία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Δανία προκειμένου να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί το μέλλον της», τόνισε και πρόσθεσε. «Μέχρι να αποκτήσει η χώρα μας το καθεστώς του ανεξάρτητου κράτους, η δυνατότητα επίσημης συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις θα είναι περιορισμένη».

Τα πέντε πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Γροιλανδίας έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να γίνει η Γροιλανδία τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντίστοιχη θέση έχει εκφράσει και η πλειοψηφία των Γροιλανδών.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 85% των Γροιλανδών δήλωσε ότι δεν θέλει να περάσει το νησί στην ιδιοκτησία των ΗΠΑ, ενώ τουλάχιστον το ήμισυ των Γροιλανδών χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του Τραμπ ως απειλή.

Η Τζένσεν πρόσθεσε επίσης ότι η όποια απόφαση σχετικά με την ανεξαρτησία του ακριτικού νησιού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις συνέπειες.  «Θα πρέπει να υπάρξει σαφής ενημέρωση, ώστε ο κόσμος να είναι έχει αυταπάτες σχετικά με τις συνέπειες. Έχουμε μια κοινωνία πρόνοιας που πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Υπάρχουν επίσης ορισμένες οικονομικές πτυχές που πρέπει να εξετάσουμε», ανέφερε.