Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα σχεδίασε τις επιθέσεις με τους βομβητές και τους ασυρμάτους στον Λίβανο και επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τον βόρειο γείτονά του.
Μιλώντας σε συνέντευξη στο βρετανικό Sky News σχετικά με τη μάχη με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, παραδέχτηκε ότι υπάρχει η πιθανότητα η κατάσταση να «κλιμακωθεί δραματικά».
Είπε ότι το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται» να βρίσκεται σε πόλεμο με τον Λίβανο, αλλά ότι η χώρα είχε καταληφθεί από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πολεμά «για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».
Ο Χέρτσογκ έδειξε στη συνέχεια μια εικόνα που δείχνει τους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ, επισημαίνοντας εκείνους που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής στη Βηρυτό.
Αρνήθηκε επίσης την ανάμειξη του Ισραήλ στις εκρηκτικές επιθέσεις με βομβητές και ασυρμάτους αυτής της εβδομάδας, στις οποίες τραυματίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον Λίβανο.
Ο ισραηλινός πρόεδρος είπε ότι «απορρίπτει αδικαιολόγητα οποιαδήποτε σχέση με αυτήν ή άλλη πηγή επιχείρησης», προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ έχει «πολλούς εχθρούς».
Η «αυτοκρατορία του κακού» το Ιράν
Ο Χέρτσογκ είπε ότι η Χεζμπολάχ «οπλίστηκε μέχρι τα δόντια της από την ιρανική αυτοκρατορία του κακού» και υποστήριξε ότι το Ιράν θέλει «να κατακτήσει τη Μέση Ανατολή και να μετακινηθεί στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».
Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράν, είπε ότι η χώρα του «καθιστά πάντα σαφές» ότι θα υπερασπιστεί τον λαό και «θα απομακρύνει κάθε απειλή που είναι υπαρξιακή για το κράτος του Ισραήλ».
Σε ερώτηση για το αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι το κατάλληλο άτομο για να φέρει πίσω τους ομήρους του Ισραήλ από τη Γάζα, ο κ. Χέρτζογκ τη χαρακτήρισε «ατυχή ερώτηση».
Τόνισε ότι συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό και ότι θα «συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιονδήποτε πρωθυπουργό», προσθέτοντας ότι ο κ. Νετανιάχου ήταν ο τρίτος πρωθυπουργός με τον οποίο είχε συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Τέλος, είπε ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος και να φέρουν πίσω τους ομήρους, ο Γιαχία Σινουάρ, διοικητής της Χαμάς, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.