Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, λίγα εικοσιτετράωρα προτού συμπληρωθεί η πρώτη επέτειος του ξεσπάσματος του κινήματος αμφισβήτησης στη Χιλή, έκθεση στην οποία κάνει λόγο για «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», οι οποίες διαπράχθηκαν με «γενικευμένο τρόπο» στην καταστολή των διαδηλώσεων.
«Αυτοί που βρίσκονταν στη στρατηγική διοίκηση» της αστυνομίας και ειδικά των Καραμπινιέρων, αστυνομικής δύναμης με στρατιωτική οργάνωση, «επέτρεψαν να διαπραχθούν βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης επειδή θεωρούσαν πως ήταν αναγκαίο κακό ώστε να διαλύονται τα πλήθη με κάθε κόστος», τόνισε η Έρικα Γκεβάρα, η διευθύντρια του τμήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια της Αμερικής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης, που τιτλοφορείται «Όλα τα μάτια στη Χιλή: Αστυνομική βία και ευθύνες της διοίκησης κατά τη διάρκεια του κοινωνικού ξεσηκωμού».
Η εξέγερση στη Χιλή ξέσπασε τη 18η Οκτωβρίου 2019, με αφορμή το σχέδιο να αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου του μετρό τις ώρες αιχμής στο Σαντιάγο. Πολύ γρήγορα όμως μετατράπηκε σε μεγάλη κοινωνική κινητοποίηση εναντίον των ανισοτήτων και της πολιτικής της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα. Στη διάρκεια της κινητοποίησης αυτής, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 460 διαδηλωτές υπέστησαν οφθαλμικούς τραυματισμούς στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, αφού χτυπήθηκαν καταπρόσωπο από πλαστικές σφαίρες, σκάγια, δοχεία δακρυγόνων και νερό υπό πίεση που εκτοξευόταν από αντλίες σε οχήματα των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.
Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως παρά τις καταγγελίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έκαναν διεθνείς οργανώσεις έναν μήνα μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων, «συνέχισαν να καταγράφονται περιπτώσεις χρήσης υπέρμετρης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις ως τα μέσα του Μαρτίου του 2020».
Κάθε άλλο παρά επρόκειτο «για μεμονωμένα περιστατικά» παραβιάσεων «που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς που έδρασαν με δική τους πρωτοβουλία», καθώς αντίθετα, «οι βίαιες ενέργειες αυτές μοιάζουν να διαπράχθηκαν στη βάση μιας προμελετημένης πολιτικής με απώτερο στόχο να αποθαρρυνθεί το κοινωνικό κίνημα», εκτίμησε η Έρικα Γκεβάρα κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Χιλής αντέδρασε έντονα στα συμπεράσματα της Διεθνούς Αμνηστίας, «επαναβεβαιώνοντας σθεναρά» ότι «δεν υπήρξε, από πλευράς καραμπινιέρων, ούτε πρακτική ούτε προμελετημένη πολιτική ούτε γενικευμένη χρήση βίας με σκοπό ή πρόθεση να τιμωρηθούν άνθρωποι που διαδήλωναν, όπως διατείνεται η έκθεση».
Οι κινητοποιήσεις έχουν ξαναρχίσει μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Χιλή.
Την 2η Οκτωβρίου, έφηβος έπεσε από γέφυρα που περνάει πάνω από τον ποταμό Μαπότσο όταν τον έσπρωξε αστυνομικός που τον καταδίωκε. Ο 16χρονος τραυματίστηκε σοβαρά. Ο αστυνομικός, ο οποίος έχει συλληφθεί, ορκίζεται ότι επρόκειτο για «ατύχημα».