Μπορεί η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον πλανήτη να παραμένει, ωστόσο καθώς ο Donald Trump ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι χρειάζεται τη βοήθεια της Κίνας προκειμένου να διατηρήσει υπό έλεγχο το απρόβλεπτο καθεστώς της Πιονγιάνγκ.
Όπως έγινε γνωστό μετά από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου.
Στις συνομιλίες των δύο προέδρων θα κυριαρχήσουν ζητήματα των διμερών σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ, αλλά και θέματα της περιφερειακής και διεθνούς πολιτικής. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα είναι εύκολες καθώς ο D. Trump έριξε λάδι στη φωτιά με χθεσινές δηλώσεις του χαρακτηρίζοντας το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας «τραγικό και ντροπιαστικό».
Διεθνείς αναλυτές τονίζουν πάντως ότι τα περιθώρια προκειμένου να ασκήσει πίεση προς την κινεζική πλευρά, είναι εξαιρετικά περιορισμένα για τον Αμερικανό και ο λόγος είναι απλός: η Βόρεια Κορέα.
«Η κορυφαία προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να διατηρήσουν καλές οικονομικές σχέσεις με τη Κίνα ώστε να ενισχυθεί η από κοινού πίεση προς τη Βόρεια Κορέα», τόνισε στο CNBC o Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού της IHS Markit. « Και γι'' αυτό το λόγο δεν πρόκειται να λάβει δραστικά εμπορικά μέτρα κατά της Κίνας», προσέθεσε ο ίδιος.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείονται, μικρές κινήσεις, οι οποίες θα επισημαίνουν τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής ηγεσίας για το πλαίσιο που διέπει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε δασμούς αντιντάμπινγκ στις κινεζικές εισαγωγές φύλων αλουμινίου. Το Πεκίνο απάντησε άμεσα δηλώνοντας «έντονα δυσαρεστημένο» με την απόφαση των ΗΠΑ. Ωστόσο, τέτοιες επιλεκτικές κινήσεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα «με έναν ενδεχόμενο εκτεταμένο εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική διμερή γεωπολιτική σχέση με την Κίνα», πρόσθεσε ο Biswas.