Η δίκη του Τραμπ, οι συσχετισμοί και η μάχη των εντυπώσεων

Η δίκη του Τραμπ, οι συσχετισμοί και η μάχη των εντυπώσεων

Του Γιάννη Μαντζίκου

Οι κάμερες της τηλεόρασης στήθηκαν από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας και ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, κήρυξε την έναρξη της ιστορικής δίκης του Ντόναλντ Τραμπ, την πρώτη δίκη για πρόεδρο, ύστερα από το 1998. 

Η πρώτη σκληρή μάχη-πρόγευμα του τι θα επακολουθήσει- ήταν αυτή με αντικείμενο τους κανόνες της διαδικασίας. Εκεί επικράτησε η σκληρή κομματική γραμμή όπου, οι Ρεπουμπλικάνοι έχοντας την πλειοψηφία στη Γερουσία, επέβαλλαν τα όσα είχε ορίσει ο επικεφαλής τους Μιτς Μακονελ. Όπως σημειώνει η σχετική ανάλυση του ABC News «πρόκειται τελικά για μια δική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Τραμπ, χωρίς μάρτυρες και χωρίς καταθέσεις».

Όσο διαρκεί η διαδικασία, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στη Γερουσία κάνουν παράλληλα τους δικούς τους κομματικούς υπολογισμούς. Αυτή είναι η στρατηγική την οποία επικαλείται τουλάχιστον, η έγκυρη ιστοσελίδα "Roll Call". Έτσι λοιπόν, Μιτς Μακόνελ και Τσακ Σούμερ θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τους θεωρούμενους μετριοπαθείς συναδέλφους τους, του αντίπαλου στρατοπέδου, ώστε να κερδίσουν τις εντυπώσεις. 

Παρότι, οι πιθανότητες αποπομπής του Τραμπ είναι ελάχιστες βάση αριθμητικής, στο ενδεχόμενο που κάποιοι Γερουσιαστές σπάσουν την κομματική γραμμή κατά την τελική ψηφοφορία, αυτό θα δώσει το δικαίωμα στην μια ή την άλλη πλευρά να θριαμβολογεί.

Σημειώνεται ότι για να καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται το «ναι» των δύο τρίτων της Γερουσίας, ήτοι 67 στους 100 Γερουσιαστές. Οι  Ρεπουμπλικάνοι παρουσιάζονται μέχρι τώρα «αδιάσπαστο» μπλοκ, όμως οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι μπορούν να επηρεάσουν τους Μιτ Ρόμνει, Σούζαν Κόλινς και Λίζα Μαρκόφσκι, οι οποίοι πάντως ψήφισαν υπέρ της κανόνων που θέσπισε ο επικεφαλής τους, Μιτς Μακόνελ, χωρίς ενστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις εναντίον του Γερουσιαστή Ρόμνει αποκαλώντας τον έναν «ανόητο αλαζόνα που τον πολεμά ανέκαθεν». Επίσης, όπως αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα the Hill, «η Γερουσιαστής Κόλινς που εκλέγεται στην Πολιτεία του Μέιν, την οποία κέρδισε το 2016 η Χίλαρι Κλίντον, ακροβατεί ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Τραμπ, οι οποίοι εμφανίζουν συσπείρωση 85% και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που δεν έχουν κομματική ταύτιση». 

Στον αντίποδα, υπάρχουν οι Τζο Μάντσιν, Ντουγκ Τζοουνς και Κίρστεν Σινεμα. Ο Μάντσιν ο οποίος θεωρούνταν κάποια στιγμή υποψήφιος για υπουργική θέση στην κυβέρνηση Τραμπ, προέρχεται από ένα Ρεπουμπλικανικό προπύργιο, το οποίο ο σημερινός πρόεδρος κέρδισε με 42 πόντους διαφορά το 2016.  Σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία ανέθεσε το Club for Growth PAC, μια συντηρητική Επιτροπή της Δυτικής Βιρτζίνια θεωρεί ότι αν ο Μαντσιν ψηφίσει κατά του Τραμπ, μειώνονται κατά 40%, οι πιθανότητες επανεκλογής του. 

Με βάση τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι εκτός από την ουσία δηλαδή την καθαίρεση ή μη του Ντόναλντ Τραμπ, στο παρασκήνιο υπάρχει μια μάχη για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διανύουν εκλογικό έτος.

AP Photo/Patrick Semansky