Εκτός του Ισραήλ το οποίο ηγείται της παγκόσμιας κούρσας των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν δυο χώρες της Μέσης Ανατολής και σύμμαχοι των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Το παράδοξο εν προκειμένω είναι ότι τα δυο αραβικά κράτη δεν έδειξαν προτίμηση σε εμβόλια που παράγονται σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά σε αυτό της Κίνας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν τη δεύτερη θέση στον κόσμο όσον αφορά τους κατά κεφαλήν εμβολιασμούς. Έως τις 13 Ιανουαρίου, είχαν χορηγηθεί σχεδόν 13 δόσεις ανά 100 κατοίκους, πίσω από μόνο το Ισραήλ και ο στόχος είναι ως τον Απρίλιο να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός, των δέκα εκατομμυρίων. Το Μπαχρέιν κατατάσσεται τρίτο, με σχεδόν έξι δόσεις ανά 100 κατοίκους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο χώρες έχουν καλά οργανωμένα και στελεχωμένα συστήματα υγείας, γεγονός που τους έχει επιτρέψει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την πανδημία, έχοντας καταγράψει τα ΗΑΕ, 723 θανάτους και το Μπαχρέιν 356. Πέραν τούτου όμως, έχουν πρόσβαση σε εμβόλια για όλους τους πολίτες τους, κάτι που οφείλεται στην Κίνα.
Παρά το γεγονός ότι η Sinopharm δεν ακολούθησε κατά γράμμα τις διεθνείς διαδικασίες πιστοποίησης, όπως έκαναν η Pfizer και η Moderna, τόσο το Μπαχρέιν όσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμπιστεύτηκαν εξ αρχής τα εμβόλια Sinovac, τα οποία πρώτα δοκίμασαν σε εγχώριους εθελοντές.
Το περασμένο Σεπτέμβριο το Αμπού Ντάμπι έδωσε μάλιστα άδεια για την έκτακτη χρήση του εμβολίου στους υγειονομικούς υπαλλήλους, ενώ το σκεύασμα έλαβε δημοσίως ο πανίσχυρος σεΐχης του Ντουμπάι και de facto ηγέτης της χώρας Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ.
Στο πλαίσιο αυτό, το Αμπού Ντάμπι στοχεύει να αποτελέσει κέντρο διανομής εμβολίων σε ολόκληρη την περιοχή, έχοντας μάλιστα ανοίξει μια μεγάλη νέα εγκατάσταση αποθήκευσης.
Με φόντο την περίπτωση πρωτίστως των Εμιράτων πολλοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι η Κίνα προωθεί με επιτυχία τη λεγόμενη "διπλωματία του εμβολίου" και σε πλούσιες χώρες.
Το γεγονός αυτό αμφισβητεί την κρατούσα άποψη ήταν ότι το Πεκίνο προσέφερε δάνεια ύψους 1 δισ. δολαρίων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής για να αγοράσουν το εμβόλιο. Όπως σημειώνουν ειδικοί, η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική κυρίως για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι τα Εμιράτα δείχνουν προτίμηση στην Huawei και στα κινέζικα drones.