Η Κομισιόν επιδιώκει να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες
Shutterstock
Shutterstock
Μεταλλαγμένα τρόφιμα

Η Κομισιόν επιδιώκει να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη να αναθεωρήσει τους κανόνες της για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, ώστε να χαλαρώσουν ορισμένοι περιορισμοί για τα φυτά που δεν φέρουν γονίδια από άλλους οργανισμούς.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα δώσει στους αγρότες πιο ανθεκτικές καλλιέργειες, θα μειώσει τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και θα προσφέρει στους καταναλωτές τρόφιμα με υψηλότερη διατροφική αξία.

Η Κομισιόν δρομολόγησε επανεξέταση το 2021, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νομοθεσία για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειας από το 2001 ήταν «ακατάλληλη για τον σκοπό της». Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ είχε αποφανθεί το 2018 ότι οι τεχνικές επεξεργασίες γονιδιώματος πρέπει να διέπονται από τους κανόνες για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διαχωριστούν τα φυτά νέας γονιδιωματικής τεχνικής (NGT) σε δύο κατηγορίες. Εκείνα που θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν με φυσικό τρόπο ή με συμβατική αναπαραγωγή θα εξαιρούνταν από τη νομοθεσία για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τις απαιτήσεις σήμανσης. Όλα τα υπόλοιπα φυτά νέας γονιδιωματικής τεχνικής θα αντιμετωπίζονται ως γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, απαιτώντας αξιολόγηση και έγκριση.

Τα φυτά θα πληρούν τις προϋποθέσεις για την πρώτη κατηγορία εάν δεν υπάρχουν περισσότερες από 20 γενετικές τροποποιήσεις.

Μια ταχύτερη διαδικασία έγκρισης θα ισχύει για τη δεύτερη κατηγορία φυτών εάν, για παράδειγμα, είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή ή απαιτούν λιγότερο νερό ή λίπασμα.

Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ΕΕ και ενδέχεται να αναθεωρηθεί.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας τεχνολογίας είναι το «ψαλίδι γονιδιώματος» CRISPR/Cas9, για το οποίο η Τζένιφερ Ντούντνα και η Εμανουέλ Σαρπεντιέ κέρδισαν το Νόμπελ Χημείας 2020.

Η Bayer, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής σπόρων και φυτοφαρμάκων στον κόσμο, χαρακτήρισε την πρόταση ως «πρωτοποριακή».

«Η αναπαραγωγή φυτών συνήθως διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία από τα πρώτα θετικά ερευνητικά αποτελέσματα έως την είσοδο στην αγορά. Η γονιδιακή επεξεργασία μας επιτρέπει να μειώσουμε πέντε χρόνια από αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο επικεφαλής της Bayer για τη βιωσιμότητα, Ματίας Μπέρνιγκερ.

Ο βιομηχανικός όμιλος βιοτεχνολογίας EuropaBio προέτρεψε να επεκταθούν οι κανόνες ώστε να καλύψουν και τους μικροοργανισμούς.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι τα φυτά NGT χρειάζονται προσεκτικούς ελέγχους και ότι η πρόταση κινδυνεύει να καταστήσει την ευρωπαϊκή γεωργία εξαρτημένη από μεγάλες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων.

Η Μούτε Σιμπφ, υπεύθυνη της εκστρατείας των Φίλων της Γης, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν οι απαιτήσεις επισήμανσης, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. Η ανάγκη επισήμανσης έχει ουσιαστικά αποτρέψει τις πωλήσεις ΓΤ τροφίμων στους καταναλωτές της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Threads: Ο νέος αντίπαλος του Twitter από την Meta