Η ρουμανική οικονομία «καλπάζει», όμως οι Ρουμάνοι στερούνται βασικά αγαθά

Η ρουμανική οικονομία «καλπάζει», όμως οι Ρουμάνοι στερούνται βασικά αγαθά

Μπορεί η Ρουμανία να διαθέτει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη, όμως ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί σε ένα λιγότερο... κολακευτικό δείκτη, αυτόν των κοινωνικών στερήσεων.

Πως είναι, λοιπόν, να ζει κανείς στην οικονομία με ταν ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης; Ένας στους δύο Ρουμάνους δηλώνει ότι αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες όπως να ζεστάνει το σπίτι του ή να συμπεριλάβει κρέας ή ψάρι στα γεύματά του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία παράλληλα δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση και σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από τη Ρουμανία, το ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και υλικές στερήσεις «αγγίζει» το 50%, σχεδόν τρεις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και όλα αυτά σε μία οικονομία που εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 8,8% στο γ'' τρίμηνο, που είναι ο μεγαλύτερος της δεκαετίας.

Η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όμως η Ρουμανία εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά κοινωνικών στερήσεων. Η έρευνα δείχνει ότι κάποιες από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα πρέπει να διατηρήσουν τις πρόσφατες οικονομικές τους επιδόσεις για να μειώσουν σημαντικά τη διαφορά πλούτου σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας «μείωσε τις επενδύσεις στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, απέτυχε να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και πυροδότησε αβεβαιότητα στον ιδιωτικό τομέα με τις αλλαγές στη φορολογία», σημειώνει στο Bloomberg, ο αναλυτής της UniCredit, Dan Bucsa. «Όλα αυτά θα επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και θα εμποδίσουν την ταχύτερη σύγκλιση στο βιοτικό επίπεδο».