Η μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι το μόνο «δεδομένο», πάνω στο οποίο βασίζονται τα διπλωματικά επιτελεία των ευρωπαϊκών χωρών και οι αρμόδιες αρχές, που καλούνται, πριν καν ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των εμπλεκομένων, να λάβουν αποφάσεις για μείζονα θέματα, όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό.
Πάγια τακτική της Αθήνας σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι, όχι μόνο να συντάσσεται με την ευρωπαϊκή θέση, όπως έκανε χαιρετίζοντας την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και να επιδιώκει ευρωπαϊκή απάντηση σε ζητήματα, όπως αυτό της χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες. Με δεδομένο ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Αυστρία, που έχουν ήδη προχωρήσει σε λήψη αυστηρών μέτρων και μία ημέρα μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα.
Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται αιτήματα ασύλου και να τα αξιολογεί, παρότι προς ώρας, όπως επισημαίνεται, δεν εκδίδονται αποφάσεις. Η τακτική αυτή θα ακολουθηθεί έως ότου παγιωθεί η κατάσταση στη Συρία και τότε θα επανεξεταστεί το θέμα, με τις ελληνικές αρχές να παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα. Ενθαρρυντικό, πάντως, θεωρείται το στοιχείο που καταδεικνύει, ότι μέχρι στιγμής οι ροές είναι μειωμένες.
Στο ΚΥΣΕΑ έγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ η ανακοίνωση, που εκδόθηκε, επαναλαμβάνει τη θέση της Αθήνας, ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες».
Η εκτίμηση και προσδοκία ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ μπορεί να οδηγήσει σε αντίστροφη πορεία τα προσφυγικά κύματα, αποτυπώνεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε, όπου αναφέρεται ότι «η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους», με την Αθήνα να σταθμίζει όλες τις εξελίξεις, να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και να «προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η βασική κοινή θέση των 27, όπως διατυπώθηκε σε επίπεδο Υπουργών -με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να συμμετέχει στο συμβούλιο και την Ελλάδα να ζητά σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή των προβλέψεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο- είναι η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου και ενός κοινού μηχανισμού επιστροφών Σύρων πολιτών, σε εθελοντική βάση, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Είναι σαφές, όμως, ότι πριν φθάσουμε εκεί, για την ελληνική κυβέρνηση το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστεί τα αιτήματα ασύλου Σύρων πολιτών, που εκκρεμούν. Η αναστολή της τελικής απόφασης για τη χορήγησή τους, προκρίθηκε αυτή τη στιγμή και από το ΚΥΣΕΑ ως το πλέον κατάλληλο μέτρο, δεδομένου ότι βάσει των διεθνών συνθηκών δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί ούτε η συλλήβδην απόρριψη τέτοιων αιτημάτων, ούτε μέτρα, όπως η αναστολή εξέτασής τους.
Η αίσθηση, πάντως, που διαμορφώνεται περί επιστροφής των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, δεν αποτελεί μια γενικευμένη τάση. Προφανώς, όσοι βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, επιστρέφουν ευκολότερα, όπως καταγράφηκε και από τις τηλεοπτικές κάμερες, από την επόμενη κιόλας ημέρα της κατάρρευσης του καθεστώτος Άσαντ. Δεν είναι το ίδιο, όμως, για όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο στην Ευρώπη και έχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Άλλωστε, η επιστροφή στη Συρία δεν αποτελεί σήμερα επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά επιστροφή σε μια κατεστραμμένη χώρα, μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου, με σχεδόν επτά εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός συνόρων και άλλους έξι εκατομμύρια εκτός χώρας, με αβέβαιη ακόμη την κατάσταση και την αντιμετώπιση των εθνοτικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων.
Εκτός Συρίας, εκτιμάται ότι ζει σήμερα το 26% του πληθυσμού της χώρας. Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα υποδοχής και φιλοξενίας Σύρων προσφύγων, με περισσότερους από τρία εκατομμύρια. Στον Λίβανο ζουν 783.000 Σύροι πρόσφυγες, στην Ιορδανία 632.000, στο Ιράκ 287.000 και την Αίγυπτο 158.000.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους, η Γερμανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο συριακό πληθυσμό, καθώς 781.000 πρόσφυγες έχουν λάβει ή έχουν αιτηθεί άσυλο από τις γερμανικές αρχές, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 222.610 άτομα συριακής υπηκοότητας εργάζονται σήμερα νόμιμα στη χώρα. Στην Ολλανδία βρίσκονται 79.000 Σύροι πρόσφυγες, στη Σουηδία 87.700, στην Ελλάδα 51.000, στη Γαλλία 45.600 και στη Βρετανία, 23.000.
Χώρες, όπως Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία, έχουν ήδη «παγώσει» τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, αναμένοντας τις εξελίξεις. Ήδη στην περιοχή εκτυλίσσεται ένα διπλωματικό πόκερ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και τη Ρωσία να αποτελούν παίκτες - κλειδιά.
Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, καθώς οι εξελίξεις στη Συρία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν πλέον άλλες ομάδες του πληθυσμού να αναζητήσουν καταφύγιο εκτός συνόρων, ενώ και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή προβληματίζουν για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Κι αυτό σε μια περίοδο, που οι ευρωπαϊκές χώρες ήδη καταγράφουν αύξηση αφίξεων και αιτήσεων ασύλου. Το 2023 στην ΕΕ χορηγήθηκε άσυλο σε περισσότερους από 865.000 πρόσφυγες, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με το 2022, με τη Γερμανία να χορηγεί τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων προστασίας, στην πλειοψηφία τους σε Σύρους πολίτες. Η προσφυγική κρίση στη Συρία παραμένει, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη στον κόσμο.