Η Σουηδία ελπίζει να είναι σε θέση να προσδιορίσει ποιος ήταν πίσω από το σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε ο εισαγγελέας που ηγείται της έρευνας της χώρας στο σουηδικό ραδιόφωνο.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, ανεξήγητες υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγμα στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας και οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι οι εκρήξεις ήταν σκόπιμες, αν και δεν έχουν ακόμη υποδείξει τον υπεύθυνο.
Απαγγελία κατηγοριών
Ο Ματς Λιούνγκβιστ, ο εισαγγελέας που ηγείται της σουηδικής έρευνας, ανακοίνωσε στη Σουηδική Ραδιοφωνία ότι είχε συνάντηση με τον Γερμανό εισαγγελέα και ότι συνεργάζονται, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Ελπίζω ότι αυτό το φθινόπωρο θα είμαστε σε θέση να λάβουμε απόφαση σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών, τουλάχιστον αυτή είναι η φιλοδοξία όπως έχουν τα πράγματα σήμερα», δήλωσε ο Λιούνγκβιστ στον σουηδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SR. «Νομίζω ότι, στην πραγματικότητα, με τον καιρό θα έρθει στο φως (ποιος πραγματοποίησε το σαμποτάζ)».
Ο Λιούνγκβιστ δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Έφοδος σε πλοίο τον Ιανουάριο
Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι οι ερευνητές της πραγματοποίησαν έφοδο σε πλοίο τον Ιανουάριο, το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την ανατίναξη των αγωγών. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πλοίο θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί από μικρή ουκρανική ή φιλοουκρανική ομάδα.
Ο Λιούνγκβιστ είχε δηλώσει στο Reuters τον περασμένο Απρίλιο ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο, πίσω από την επίθεση βρισκόταν κράτος ή ομάδα που υποστηριζόταν από το κράτος.
«Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας», δήλωσε στο SR.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο πολιτικό προσκήνιο την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η καταστροφή των αγωγών Nord Stream επιτάχυνε τη στροφή του μπλοκ σε άλλους προμηθευτές ενέργειας.
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2, ο καθένας από τους οποίους αποτελείται από δύο αγωγούς, κατασκευάστηκαν από την κρατικά ελεγχόμενη ρωσική Gazprom για να αντλούν 110 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως προς τη Γερμανία.