IEA: Η εξήγηση για τα αυξημένα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις

IEA: Η εξήγηση για τα αυξημένα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις

Οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και των καυσίμων επέτρεψαν στα ρωσικά έσοδα να αυξηθούν τον Μάιο παρά την πτώση του όγκου των εξαγωγών της λόγω των κυρώσεων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυσκολία στο να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία με την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών, κινήσεις που τελικά επιδείνωσαν την κρίση της προσφοράς και ανέβασαν τις τιμές, υπογραμμίζει το Reuters.

Οι εξαγωγές αργού παρέμειναν σταθερές τον μήνα στα 5,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd), αλλά οι αποστολές διυλισμένων προϊόντων υποχώρησαν κατά 155.000 bpd σε σύγκριση με τον Απρίλιο σε 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Με τις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και των προϊόντων παγκοσμίως, τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ.δολάρια τον Μάιο σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε το πρακτορείο με έδρα το Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά παρά τις απαγορεύσεις, η ΕΕ παρέμεινε ο κύριος προορισμός για τις ρωσικές εξαγωγές τον περασμένο μήνα, αποτελώντας το 43% των ρωσικών ροών, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο προς την Κίνα.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και καυσίμου της Κίνας αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, ξεπερνώντας τα 2 εκατ. για πρώτη φορά, με την Ινδία να καταλαμβάνει τη θέση της Γερμανίας ως ο No2 προορισμός για ρωσικές αποστολές τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, λόγω των επίμονων ανησυχιών για περιορισμένη προσφορά παγκοσμίως.

«Οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθώς η εγχώρια δραστηριότητα διύλισης περιορίζεται από τις χαμηλότερες αποστολές προϊόντων», ανέφερε η IEA.

«Η Κίνα και η Ινδία, που αμφότερες έχουν αυξήσει απότομα τις αγορές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, είναι καθαροί εξαγωγείς προϊόντων και δεν χρειάζεται να σηκώσουν ρωσικά προϊόντα», κατέληξε.