ΗΠΑ: Δεν ήταν ενήμερες για την πρόθεση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο
AP Photo/Ahn Young-joon
AP Photo/Ahn Young-joon

ΗΠΑ: Δεν ήταν ενήμερες για την πρόθεση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ και η Ουάσινγκτον ανησυχεί σοβαρά για τις εξελίξεις στη χώρα αυτή, ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας και παρακολουθεί στενά την κατάσταση», επανέλαβε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ενώ νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ 

«Ανησυχούμε πολύ από τις εξελίξεις που βλέπουμε στη Νότια Κορέα», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι παρακολουθεί επίσης, με ανησυχία την κατάσταση στη Νότια Κορέα. Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο επειδή η κατάσταση «εξελίσσεται ραγδαία».

Νέο μήνυμα από ΗΠΑ - Τι ήξερε ο Μπάιντεν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι θέλει αποκλιμάκωση της κρίσης, ενώ σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα, μετά την ομιλία του στην Ανγκόλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην κεντρική Αφρική.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, η Ουάσινγκτον και η Σεούλ συμφώνησαν σε ένα νέο πενταετές σχέδιο για τον επιμερισμό του κόστους της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Νότια Κορέα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του τη Νότια Κορέα ότι «εκμεταλλεύεται δωρεάν» τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και απαίτησε να πληρώνει έως και 5 δισ. δολάρια ετησίως για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου και οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων αναστέλλονται, και απαγορεύονται επίσης οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού. Με βάση το διάταγμα, απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που κρίνονται ως απόπειρες ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας.