ΗΠΑ: Επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε Κινέζους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου

ΗΠΑ: Επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε Κινέζους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη νέες κυρώσεις που στοχεύουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ένα ανεξάρτητο διυλιστήριο με έδρα την Κίνα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να εντείνει την πίεση στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, τα νέα μέτρα εντάσσονται στην αναβίωση της στρατηγικής «μέγιστης πίεσης» του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποσκοπεί στην πλήρη εκμηδένιση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Η πρωτοβουλία αυτή εντείνει την πίεση στους Κινέζους αγοραστές ιρανικού αργού.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσιγκτον έχει επανεκκινήσει διαβουλεύσεις με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, με συνομιλίες που ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ομάν και δεύτερο γύρο να έχει προγραμματιστεί για τη Ρώμη.

Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε ένα κινεζικό ανεξάρτητο διυλιστήριο, κατηγορώντας το ότι αγόρασε ιρανικό αργό πετρέλαιο αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε σειρά εταιρειών και πλοίων που φέρονται να συμμετείχαν στη διευκόλυνση μεταφορών ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα, μέσω του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Τεχεράνης.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ιρανικού πετρελαίου, δεν αναγνωρίζει τις αμερικανικές κυρώσεις. Πεκίνο και Τεχεράνη έχουν συγκροτήσει ένα δικό τους σύστημα συναλλαγών, βασισμένο κυρίως στο κινεζικό γουάν και τη μεσολάβηση τρίτων, παρακάμπτοντας το δολάριο και τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ.

«Κάθε διυλιστήριο, εταιρεία ή μεσάζων που επιλέγει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο ή να διευκολύνει το εμπόριο του Ιράν, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη διάρρηξη κάθε κρίκου της αλυσίδας εφοδιασμού πετρελαίου του Ιράν, την οποία το καθεστώς χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τρομοκρατικούς πληρεξούσιους και συμμάχους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία για την ανίχνευση και αντιμετώπιση μεθόδων αποφυγής κυρώσεων από πλευράς Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη βασίζεται σε εκτεταμένο σκιώδη στόλο για να αποκρύπτει αποστολές πετρελαίου.

Οι κυρώσεις αυτές αποτελούν τον έκτο γύρο μέτρων κατά των ιρανικών εξαγωγών από την επαναφορά της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» από τον Τραμπ, με στόχο να αποτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικού όπλου από το Ιράν.

Κατά την πρώτη προεδρική του θητεία (2017–2021), ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα - μια συμφωνία που περιόριζε τις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων-  και επέβαλε εκ νέου αυστηρά αμερικανικά μέτρα.

Έκτοτε, το Ιράν έχει υπερβεί τους περιορισμούς της συμφωνίας, εμπλουτίζοντας ουράνιο σε επίπεδα καθαρότητας που οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν υπερβολικά για μη στρατιωτική χρήση.

«Όλες οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν πλήρως στο πλαίσιο της ανανεωμένης εκστρατείας μέγιστης πίεσης της κυβέρνησης Τραμπ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους.

«Όσο το Ιράν προσπαθεί να αποκομίσει έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου για να χρηματοδοτεί αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες, οι ΗΠΑ θα θεωρούν υπεύθυνο τόσο το καθεστώς όσο και όλους τους εταίρους του που συμβάλλουν στην αποφυγή κυρώσεων», κατέληξε.