Η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπεο παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα.
Το σχέδιο με την ονομασία «Πλαίσιο για την Δημοκρατία στη Βενεζουέλα» που παρουσίασε ο Μάικ Πομπεο και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ, Έλιοτ Ειμπραμς προτείνεται η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα υπό τον όρο ότι θα διεξαχθούν εκλογές στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Μέχρι τότε τόσο ο Νικόλας Μαδουρο πρόεδρος της Βενεζουέλας όσο ο Χουάν Γκουαιδο μεταβατικός πρόεδρος και επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης της χώρας θα παραδώσουν την εξουσία σε ένα πενταμελές συμβούλιο το οποίο θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών.
Ο Έλιοτ Ειμπραμς τόνισε μεταξύ άλλων ότι "Είναι κρίσιμο δεδομένων των συνθηκών, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της γενικότερης κατάστασης στη χώρα ότι πρέπει να υπάρξει εθνική ενότητα μια νέα αρχή". Όπως αναφέρθηκε αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει τόσο υλική βοήθεια όσο και την άμεση άρση όλων των κυρώσεων που έχει επιβάλει στο καθεστώς Μαδουρο.
Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες η αμερικανική κυβέρνηση απήγγειλε επίσημες κατηγορίες κατά του Νικόλας Μαδουρο για τη μετατροπή της χώρας σε εγκληματική επιχείρηση στην υπηρεσία των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και των τρομοκρατικών ομάδων.
Στις αρχές του 2019, ο Χουάν Γκουαιδο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας επικαλούμενος άρθρο του Συντάγματος αναλάμβανε μεταβατικά την ηγεσία της χώρας κηρύσσοντας την θητεία του Νικόλας Μαδουρο άκυρη. Εκ τότε, η Βενεζουέλα έζησε ένα εφιαλτικό εξάμηνο, κατά το οποίο ο δικτάτορας της Βενεζουέλας κατάφερε να κρατηθεί στην εξουσία με τη βοήθεια της Κούβας και της Ρωσίας.
Το νέο έτος εισήλθε με έναν πανομοιότυπο τρόπο, με το πεδίο της σύγκρουσης να μεταφέρεται αυτή τη φορά στην εθνοσυνέλευση. Σημειώνεται ότι το 2017, μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία της χώρας, ο Μαδούρο προχώρησε στην κατάργηση του θεσμού, προτρέποντας το ελεγχόμενο από τον ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει αυτομάτως κάθε απόφαση που παίρνει η Εθνοσυνέλευση.
AP Photo/Matias Delacroix