Του Γιάννη Μαντζίκου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επίσημα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, να συμμετάσχουν στις ενέργειες που θα διασφαλίσουν πως οι εμπορικές δραστηριότητες στο Στενό του Ορμούζ θα πραγματοποιούναι δίχως προβλήματα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA.
Την είδηση την οποία επιβεβαίωσε στη Deutsche Welle, η Αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο γίνεται λόγος για διεθνή ναυτική δύναμη προστασίας του Περσικού Κόλπου. «Ζητήσαμε επισήμως τη Γερμανία να συνταχθεί με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να διασφαλίσουν την κίνηση στο Στενό του Ορμούζ και να καταπολεμήσουν την ιρανική επιθετικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.
Εδώ και καιρό άλλωστε, οι ΗΠΑ εργάζονται για τη δημιουργία ενός συνασπισμού με τους συμμάχους τους, με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων στενών του Περσικού έχοντας «μάτια» σε όλες τις αποστολές και τα πλοία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για τη δημιουργία ενός συνασπισμού με τους συμμάχους τους, με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων στενών του Περσικού Κόλπου έχοντας «μάτια» σε όλες τις αποστολές και τα πλοία.
Το σχέδιο αυτό αποκάλύψε, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πριν λίγο καιρό, την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προτείνει οι ΗΠΑ να μην προστατεύουν τα πλοία στο στρατηγικό Στενό του Ορμούζ χωρίς αποζημίωση από άλλες χώρες, στον απόηχο των επιθέσεων σε πετρελαιοφόρα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί για το Ιράν.
Σημειώνεται ότι η κατάσταση θυμίζει έντονα την περίοδο 1987-1988 και τον λεγόμενο πόλεμο των τάνκερ. Ο «πόλεμος των δεξαμενόπλοιων» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά της εμπορικής ναυτιλίας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσοτέρων από 400 ναυτικών της εμπορικής ναυτιλίας, ζημίες σε εκατοντάδες εμπορικά πλοία και σημαντικές οικονομικές απώλειες.
Τα στενά Ορμούζ έχουν διαχρονικά ιδιαίτερη σημασία. Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης εκτιμά ότι 18,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, πέρασαν από τη δίοδο αυτή το 2016. Περίπου 17,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν μέσω του Στενού το 2017 και περίπου 17,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η επίθεση στη διεθνή ναυτιλία και ο κίνδυνος των ιρανικών ενεργειών που απειλούσαν με το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ τελικά οδήγησαν στη ναυτική παρέμβαση υπό τις ΗΠΑ το 1987. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τη Βρετανία εδράζεται και στη στήριξη που προσφέρει το Λονδίνο στην Ουάσινγκτον όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.