Την απόφαση του Ιράν να αποσυρθεί από «κάποιες δεσμεύσεις» της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί.
Ο Ιρανός ηγέτης με επιστολή του προς τους πρεσβευτές των χωρών που μετείχαν στην συμφωνία του 2015 γνωστοποίησε ότι το Ιράν θα σταματήσει να εφαρμόζει περιορισμούς στα αποθέματα του βαρέος ύδατος και του εμπλουτισμένου ουρανίου. Οι δεσμεύσεις αυτές απέρρεαν από την Συμφωνία της Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Κίνας, ΗΠΑ και Γερμανίας με το Ιράν για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος σε μη επιθετικές χρήσεις.
Μάλιστα ο Ροχανί διατυπώνει ρητά στην επιστολή του ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να λάβει νέα μέτρα «εντός 60 ημερών».
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από την συμφωνία, δεδομένης της απροθυμίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμπιστευτεί το καθεστώς του Ιράν.
Έκτοτε, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες αφού εκτός των άλλων η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις για την πώληση Ιρανικού πετρελαίου. Εξάλλου, σχετικά πρόσφατα χαρακτήρισε ως τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
Συνέπεια των παραπάνω ήταν η οικονομία της χώρας να γνωρίσει βαθιά ύφεση αφού ο ετήσιος πληθωρισμός τετραπλασιάστηκε, οι ξένοι επενδυτές γύρισαν την πλάτη και το νόμισμα έκανε βουτιά.
Προ ολίγων ημερών άλλωστε η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, ανακοίνωσε την αποστολή ενός αεροπλανοφόρου, το USS Abraham Lincoln, και μιας ειδικής πτέρυγας βομβαρδιστικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου λόγω ανησυχητικών ενδείξεων και προειδοποιήσεων.
Ο Μπόλτον κατέστησε σαφές ότι κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή, λίγες μέρες αφότου μάλιστα η ιρανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι λεγόμενοι «σκληροπυρηνικοί από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου προσπαθούν να σύρουν την κυβέρνηση Τραμπ σε έναν νέο πόλεμο.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ με «συνέπειες» αν προσπαθήσουν να εμποδίσουν την πρόσβαση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, βασικό θαλάσσιο δίαυλο για το πετρέλαιο στον Κόλπο.
Από την πλευρά τους, Οι Ευρωπαίοι που στηρίζουν τη συμφωνία και είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην επαναφορά των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης προσπαθούν έκτοτε να βρουν τρόπους για να διασώσουν τη συμφωνία.
Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που αντέδρασε, προειδοποιώντας όμως ότι η Ευρώπη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, εάν υπαναχωρήσει από τη συμφωνία.