Ιράν: Δεχόμαστε τις επιθεωρήσεις άρα δεν αναπτύσσουμε πυρηνικό όπλο

Ιράν: Δεχόμαστε τις επιθεωρήσεις άρα δεν αναπτύσσουμε πυρηνικό όπλο

Το γεγονός ότι το Ιράν δέχεται τις διεθνείς επιθεωρήσεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις αποδεικνύει ότι η χώρα δεν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

"Ορισμένοι είπαν: εσείς (οι Ιρανοί) θέλετε να εγκαταστήσετε σύγχρονες συσκευές φυγοκέντρησης, αυτό σημαίνει ότι οδηγείστε προς το πυρηνικό όπλο", δήλωσε ο Ροχανί μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. "Εξηγήσαμε ότι όποιος θέλει πυρηνικό όπλο περιορίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις. Εμείς δεν περιορίσαμε τις επιθεωρήσεις".

Από τον Μάιο, η Τεχεράνη έχει μειώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, σε αντίποινα για την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ ένα χρόνο νωρίτερα, την οποία ακολούθησε και η επαναφορά σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία που είχε υπογραφεί στη Βιένη είχε επιτρέψει την άρση ενός μέρους των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την δέσμευσή της να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου το Ιράν ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης για να αυξήσει τα αποθέματα του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει.

Η Τεχεράνη είχε αυξήσει νωρίτερα τα αποθέματά της του εμπλουτισμένου ουρανίου πέραν του ορίου που καθορίζεται από τη συμφωνία, και εμπλουτίζει αυτό το ορυκτό κατά 4,5%, υψηλότερο επίπεδο από το ανώτατο όριο που έχει οριστεί (3,67%) αλλά πολύ μακριά του ορίου που απαιτείται για στρατιωτική χρήση.

Μόλις έφθασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης επιστρέφοντας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ροχανί δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι όλες οι πυρηνικές ενέργειες του Ιράν θα συνεχίσουν να ελέγχονται από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Περιορίζοντας τις δεσμεύσεις του, το Ιράν --που επαναλαμβάνει ότι δεν θέλει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα-- προσπαθεί να ασκήσει πίεση στα κράτη που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, συγκεκριμένα στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, να το βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ