Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι κατηγόρησε σήμερα από το Μπέλφαστ τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ότι θέτει «εκ προθέσεως» το Ηνωμένο Βασίλειο «στον δρόμο μιας μετωπικής σύγκρουσης» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Φαίνεται πως έλαβε εκ προθέσεως την απόφαση να θέσει το Ηνωμένο ο Βασίλειο στον δρόμο μιας μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιρλανδία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit», δήλωσε ο Κόβενι, σε συνέντευξη στην ιρλανδική τηλεόραση RTE έπειτα από μια συνάντηση με τον υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζούλιαν Σμιθ, στο Μπέλφαστ.
Κατά την πρώτη ομιλία του ενώπιον των Βρετανών βουλευτών χθες Πέμπτη, ο Τζόνσον απαίτησε από την ΕΕ μια νέα συμφωνία σε σχέση με εκείνη που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τεράζα Μέι και στην ΕΕ και απορρίφθηκε τρεις φορές από τους βουλευτές. Ζήτησε κυρίως την «κατάργηση» του αμφιλεγόμενου «διχτυού ασφαλείας» (backstop), απαίτηση την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.
Τα «δίχτυ ασφαλείας» είναι ένας όρος-κλειδί της συμφωνίας αποχώρησης, που έχει σκοπό να αποτρέψει την επαναφορά των ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα, αλλά απορρίπτεται από τους ευρωσκεπτικιστές και τους ενωτικούς του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που διασφαλίζουν στους Συντηρητικούς την πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο Σάιμον Κόβενι χαρακτήρισε «πολύ κακή» τη χθεσινή ημέρα από την άποψη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και πρόσθεσε πως οι δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον «δεν βοηθούν καθόλου».
«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν το μήνυμα του Λονδίνου θα αλλάξει», δήλωσε στο RTE.
Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter, δήλωσε ότι είχε μια «καλή συνάντηση» με τον νέο υπουργό για τη Βόρεια Ιρλανδία με τον οποίο υπογράμμισε «πόσο σημαντικό είναι η ιρλανδική και η βρετανική κυβέρνηση να εργαστούν από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».
Η συμφωνία αυτή, που υπογράφτηκε το 1998, έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες ταραχών (“Troubles”) στη Βόρεια Ιρλανδία, ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς εθνικιστές (καθολικούς), οπαδούς της επανένωσης της Ιρλανδίας, και ενωτικούς (προτεστάντες), που υποστηρίζουν την παραμονή της περιοχής υπό το βρετανικό Στέμμα.
Η Ιρλανδία φοβάται πως σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία από την ΕΕ, ένα σενάριο το οποίο σκέπτεται ο Μπόρις Τζόνσον, η επαναφορά ενός χερσαίου συνόρου και ελέγχων ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη γειτονική της Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση της βίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP