Εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών αναμένεται να ξεκινήσει στο Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από το υπουργείο Υγείας της χώρας, καθώς η επιτροπή εμβολιασμών είχε δώσει το «πράσινο φως», μετά την άδεια επείγουσας χρήσης που έδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων στο εμβόλιο των Pfizer/BionTech για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα με μια δόση 10 μικρογραμμαρίων.
Η ημερομηνία έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας θα γνωστοποιηθεί σε μερικές ημέρες.
Η δόση που έχει χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω είναι 30 μικρογραμμάρια. Οι Pfizer και BioNTech έχουν ανακοινώσει πως το εμβόλιό τους έχει δείξει αποτελεσματικότητα 90,7% κατά του κορονοϊού σε κλινική δοκιμή σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών.
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωση πως η ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού των παιδιών πέντε έως 11 ετών με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech μπορεί να οριστεί μέσα σε μερικές ημέρες.
«Η πλειονότητα των ειδικών στην επιτροπή ήταν της γνώμης πως το όφελος του εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας υπερέχει οποιουδήποτε κινδύνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Τα 9,4 εκατομμύρια των κατοίκων του Ισραήλ είναι σχετικά νέοι, με περίπου 1,2 εκατ. παιδιά στην ηλικιακή ομάδα πέντε έως 11 ετών. Αξιωματούχοι υγείας θεωρούν πως η χώρα δεν μπορεί να φθάσει τη «συλλογική ανοσία» εκτός αν εμβολιαστούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Δημοσκόπηση στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως το 27% των γονιών θα επιτρέψουν στα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 12 ετών να κάνουν το εμβόλιο, με το 33% να αντιτίθεται και το 40% αναποφάσιστοι.
Τέσσερα εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν κάνει αναμνηστικές δόσεις, οι οποίες έλαβαν έγκριση τον Αύγουστο για όσους είχαν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer τουλάχιστον πέντε μήνες νωρίτερα.
Υιοθετώντας μια στρατηγική «Ζώντας με την COVID», η κυβέρνηση κράτησε σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά τα σχολεία και την οικονομία στη διάρκεια ενός τέταρτου κύματος μολύνσεων, ελπίζοντας ότι θα αποκρούσει την πανδημία με τις αναμνηστικές δόσεις, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και ένα σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης «Green Pass».