Το Ισραήλ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν απόψε τις συμφωνίες με τις οποίες κανονικοποιούνται οι σχέσεις των τριών πρώτων χωρών, σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψε τις ιστορικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τις οποίες τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν αναγνωρίζουν πλέον το εβραϊκό κράτος.
Από την πλευρά του Μπαχρέιν υπέγραψε τη συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών Άμπντελ Λατίφ αλ Ζαγιάνι ενώ τα ΗΑΕ εκπροσωπήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Σεΐχ Αμπντάλα μπιν Ζαγιέν αλ Ναχιάν.
Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών, μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ, υπέγραψαν επίσης μια κοινή διακήρυξη.
Οι "Συμφωνίες του Αβραάμ" όπως έχουν ονομαστεί ακολουθούν αυτή του Ισραήλ με την Ιορδανία, το 1994 και αυτή της Αιγύπτου με το εβραϊκό κράτος, το 1979.
HISTORIC day for PEACE in the Middle East — I am welcoming leaders from Israel, the United Arab Emirates, and the Kingdom of Bahrain to the White House to sign landmark deals that no one thought was possible. MORE countries to follow! pic.twitter.com/whvJpNPrri
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 15, 2020
Ενώπιον του πυκνού πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στον Λευκό Οίκο, παρά την πανδημία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν τσιγκουνεύτηκε τις φιλοφρονήσεις προς τον «φίλο» του, τον Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέχεια, χαιρέτισε τους δύο νέους Άραβες συνομιλητές του, λέγοντας στα αραβικά «Σαλάμ Αλέκουμ», δηλαδή «Ειρήνη Υμίν».
Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στους Παλαιστίνιους, μολονότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ δεν τους ξέχασαν. Χαιρετίζοντας αυτήν την «αλλαγή στην καρδιά της Μέσης Ανατολής» ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Σεΐχ Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν ευχαρίστησε προσωπικά τον Νετανιάχου «επειδή επέλεξε την ειρήνη και σταμάτησε την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών», μολονότι το Ισραήλ υποστηρίζει ότι απλώς ανέβαλε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν, Άμπντελ Λατίφ αλ Ζαγιάνι, ζήτησε ξεκάθαρα να εφαρμοστεί μια «λύση των δύο κρατών» για να μπει τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Νετανιάχου: Οι συμφωνίες "μπορούν να βάλουν τέλος στην ισραηλινο-αραβική διένεξη"
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτίμησε σήμερα πως η υπογραφή στον Λευκό Οίκο συμφωνιών ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν μπορεί να συμβάλει «στο τέλος της ισραηλινο-αραβικής διένεξης».
«Για εκείνους που φέρουν τα τραύματα του πολέμου, θεωρούν πολύτιμα τα οφέλη της ειρήνης, αυτό που κάνουμε σήμερα είναι τεράστιο, πρωτίστως διότι αυτή η ειρήνη θα επεκταθεί εντέλει σε άλλα αραβικά κράτη και μπορεί να βάλει τέλος στην ισραηλινο-αραβική διένεξη μια και για πάντα», επισήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά την υπογραφή των ιστορικών συμφωνιών κατανόησης στον Λευκό Οίκο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν ευχαρίστησε, από την πλευρά του, τον Ισραηλινό ηγέτη που «σταμάτησε την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών».
Οι δύο αραβικές χώρες είναι οι πρώτες που αναγνωρίζουν το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994). Και οι δύο είναι σουνιτικές μοναρχίες και διάκεινται, όπως και το Ισραήλ, εχθρικά απέναντι στο σιιτικό Ιράν, τον «υπ΄αριθμόν 1» εχθρό της Ουάσινγκτον στην περιοχή.
Πολλές αραβικές, πετρελαιοπαραγωγές χώρες καλλιεργούν διακριτικά σχέσεις με τις ισραηλινές αρχές εδώ και χρόνια όμως αυτή η ομαλοποίηση προσφέρει πλούσιες ευκαιρίες, κυρίως οικονομικές, στις χώρες που προσπαθούν να ανακάμψουν μετά την πανδημία.
«Πρόκειται για επιτυχία πρώτης τάξης», σχολίασε ο Ντέιβιντ Μακόφσκι, πρώην διπλωμάτης, του Ινστιτούτου Πολιτικής της Εγγύς Ανατολής της Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά οι Ισραηλινοί δεν ανέλαβαν κανένα ρίσκο, όπως έκανε ο Μεναχέμ Μπέγκιν «όταν άφησε το Σινά» στην Αίγυπτο ή ο Γιτζάκ Ράμπιν όταν διαπραγματευόταν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.
Διαβάστε ακόμα:
- Ισραήλ: Δύο τραυματίες από ρουκέτα που έπεσε στην πόλη Ασντόντ