Η Χαμάς απελευθερώνει 13 Ισραηλινούς και 7 ξένους ομήρους
AP Photo/ Leo Correa
AP Photo/ Leo Correa
Τέλος στο θρίλερ

Η Χαμάς απελευθερώνει 13 Ισραηλινούς και 7 ξένους ομήρους

Το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς επιλύθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, με το Ισραήλ να εκφράζει την «επιφυλακτική αισιοδοξία του» ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί απόψε, μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τους «Times of Israel», είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον εμίρη του Κατάρ, προκειμένου η Ντόχα να πιέσει την τρομοκρατική οργάνωση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, κατόπιν επικοινωνίας αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου. «Απόψε το βράδυ» αναμένεται να απελευθερωθούν συνολικά 20 όμηροι, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί, πρόσθεσε. Πρόκειται για οκτώ παιδιά και πέντε γυναίκες.

Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε μια «αξιολόγηση κατάστασης» με όλους τους αρχηγούς ασφαλείας «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η δεύτερη φάση των απελευθερώσεων θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί».

Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γίνει απόψε και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Η εμπλοκή της διαδικασίας απελευθέρωσης του δεύτερου γκρουπ ομήρων από τη Χαμάς είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει δώσει τελεσίγραφο μέχρι τα μεσάνυχτα. Αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, η κατάπαυση του πυρός θα τερματιστεί και θα ξεκινήσουν και πάλι οι επιχειρήσεις.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καθυστερήσει τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης ομήρων μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα αφήσει τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ της τρομοκρατικής οργάνωσης πρόσθεσαν ότι οι απελευθερώσεις ομήρων θα καθυστερήσουν εάν το Ισραήλ δεν τηρήσει τους συμφωνηθέντες όρους για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ είχε επιβεβαιώσει την καθυστέρηση σημειώνοντας ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία.

Ωστόσο ο Οσάμα Χαμντάν, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε στο λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε παραβιάσεις της εκεχειρίας που διέπραξε το Ισραήλ «που συνδέονται με τη βοήθεια (σ.σ. την είσοδο των φορτηγών στη Γάζα) και στους πυροβολισμούς και την αύξηση του απολογισμού των νεκρών», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από (αυτές τις παραβιάσεις) συνέβησαν χθες και επαναλήφθηκαν σήμερα».

Λίγο νωρίτερα, μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωση «ξεκίνησε να παραδίδει τη δεύτερη ομάδα» των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση των Ταξιαρχιών δεν επιβεβαιώνει αυτήν την εκδοχή.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι όμηροι δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στον Ερυθρό Σταυρό.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι όμηροι (γυναίκες και παιδιά) που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε κρατούνταν στα τούνελ των τρομοκρατών στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθεροι συνολικά 24 όμηροι (13 Ισραηλινοί -εννέα γυναίκες και τέσσερα παιδιά-, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος), ενώ σήμερα, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, θα αφεθούν περισσότερα παιδιά. 

Παράλληλα, θα αποφυλακιστούν από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, 39 Παλαιστίνιοι (έφηβοι και γυναίκες) που κρατούνταν για πράξεις βίας και αδικήματα σχετιζόμενα με τρομοκρατία. Χθες, είχαν αποφυλακίστηκαν 39 Παλαιστίνιοι

Φημολογία για πιθανή επέκταση της εκεχειρίας 

Η αντιπροσωπεία του Κατάρ μετέβη σήμερα στο Ισραήλ για να συζητήσει μια πιθανή παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που ξεκίνησε την Παρασκευή, δήλωσε ένας αξιωματούχος με γνώση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας.

Η καταριανή αντιπροσωπεία είχε συζητήσεις επίσης με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία και οι απελευθερώσεις ομήρων συνεχίζονται ομαλά, είπε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, η Αίγυπτος ανέφερε ότι έχει λάβει θετικά σημάδια από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel χαρακτήρισε «γελοίες» και «ψευδείς» τις αναφορές για παράταση της εκεχειρίας.

Αρχηγός IDF: Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο στη Γάζα αν δεν επιστρέψουν όλοι οι όμηροι

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα συνεχίσουν τη χερσαία επιχείρησή τους στη Γάζα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η τετραήμερη εκεχειρία, ξεκαθάρισε ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλέβι.

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε αεροπορική βάση, η εκεχειρία και η συμφωνία για τους ομήρους επιτεύχθηκαν λόγω της πίεσης των IDF στη Χαμάς.

«Δεν σκοπεύουμε, δεν θέλουμε και δεν είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε την προσπάθεια πριν να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι. Είναι ηθικό μας καθήκον να τους φέρουμε πίσω», δήλωσε.

Παράλληλα, σχολίασε πως η κατάπαυση του πυρός «θα μας βοηθήσει να προετοιμάσουμε καλύτερα τις δυνατότητές μας και επίσης να ξεκουραστούμε λίγο».

«Και θα επιστρέψουμε αμέσως στο τέλος της κατάπαυσης του πυρός στην επίθεση στη Γάζα, στην επιχείρηση στη Γάζα. Θα το κάνουμε για να διαλύσουμε τη Χαμάς και να δημιουργήσουμε μεγάλη πίεση για να επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν όσο περισσότεροι όμηροι γίνεται, μέχρι τον τελευταίο τους», επισήμανε.

Πώς γίνεται η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα.

Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.

Μόλις θα αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδέχονται ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους. Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά. Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.