Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς διεμήνυσε σήμερα Τρίτη (18/03) πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να μάχονται στη Λωρίδα της Γάζας ωσότου «να έχουν επιστρέψει όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους», μερικές ώρες μετά τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
«Δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε παρά μόνο όταν όλοι οι όμηροι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και όταν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του πολέμου», ανέφερε ο κ. Κατς σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Ανάμεσα στους στόχους του πολέμου που έχει ορίσει η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι - πέρα από την επιστροφή όλων των ομήρων, ζωντανών ή νεκρών - η εξάλειψη της Χαμάς.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς έδωσαν διαταγή στον στρατό να προχωρήσει σε «σθεναρή δράση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρώτου που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η απόφαση αυτή ακολούθησε «την επανειλημμένη άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους μας» και την «απόρριψη όλων των προτάσεων που έλαβε από τον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τους μεσολαβητές», πρόσθεσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «διεξάγουν εκτεταμένα πλήγματα εναντίον τρομοκρατικών στόχων που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν μέσω Telegram η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ).
«Το Ισραήλ, εφεξής, θα δράσει αποφασιστικά εναντίον της Χαμάς με αυξημένη στρατιωτική ισχύ», σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που διευκρινίζει πως το επιχειρησιακό σχέδιο παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση το σαββατοκύριακο και έχει την έγκρισή της.
Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως «τορπίλισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ότι έβαλε τέλος «μονομερώς» στην ανακωχή. Έκρινε ακόμη πως ο κ. Νετανιάχου χρησιμοποιεί την επανέναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σαν πολιτικό «σωσίβιο».
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ενημερωθεί από το Ισραήλ για τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας »
Εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι είχε υπάρξει διαβούλευση της ισραηλινής κυβέρνησης με αυτή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν από τους βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, οι σημερινοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο την πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της Χαμάς και η επιχείρηση για να εξαλειφθεί θα διαρκέσει «για όσο χρειαστεί».
Τα «προληπτικά» πλήγματα είχαν στόχο «στρατιωτικούς διοικητές μεσαίων βαθμών, μέλη της Χαμάς, καθώς και τρομοκρατικές υποδομές» της τρομοκρατικής οργάνωσης, συνέχισε ο αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «δεκάδες» αεροπορικά πλήγματα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ακολουθήσουν πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Χαμάς «να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να επανεξοπλιστεί», είπε.
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στους τομείς του Ισραήλ που γειτονεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας.
Την Κυριακή, το Ισραήλ ανακοίνωνε πως έστειλε διαπραγματευτές στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τους μεσολαβητές όσον αφορά το ζήτημα των ομήρων.
Μια ημέρα νωρίτερα, ο κ. Νετανιάχου δήλωνε πως «έδωσε οδηγία» στους διαπραγματευτές να «προετοιμαστούν για τη συνέχεια των συνομιλιών» ενόψει της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το γραφείο του, ώστε να εξασφαλιστεί «η άμεση απελευθέρωση 11 ομήρων εν ζωή και των μισών νεκρών ομήρων».
Η συμφωνία, που εξασφαλίστηκε με δυσκολία από τις χώρες που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συμφωνίας, που τυπικά ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, η Χαμάς παρέδωσε 33 ομήρους —8 από αυτούς ήταν νεκροί— στις ισραηλινές αρχές και, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ αποφυλάκισε κάπου 1.800 παλαιστινίους κρατούμενους. Όμως οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, που καθυστέρησαν να αρχίσουν, είχαν περιέλθει στο μεταξύ σε αδιέξοδο.
Η Χαμάς απαιτούσε να αρχίσει η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που προέβλεπε το οριστικό τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, το άνοιγμα όλων των συνοριακών διελεύσεων και την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ από την άλλη αξίωνε να παραταθεί η πρώτη φάση ως τα μέσα του Απριλίου και, για να αρχίσει η δεύτερη, την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του θυλάκου και την αποχώρηση της Χαμάς.
Στην έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023 έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.218 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, που συμπεριλαμβάνουν τους ομήρους που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης, παραμένουν ακόμη κρατούμενοι 58, από τους οποίους όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.