Κίεβο: Ενέκρινε νόμο για την ένταξη φυλακισμένων στον ουκρανικό στρατό

Κίεβο: Ενέκρινε νόμο για την ένταξη φυλακισμένων στον ουκρανικό στρατό

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει σε ορισμένους φυλακισμένους να πολεμήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς αντιμετωπίζει κρίσιμη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην πρώτη γραμμή.

Η νομοθεσία θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου  και τον Πρόεδρο της χώρας Ζελένσκι πριν τεθεί σε ισχύ.

«Το κοινοβούλιο ψήφισε «ναι»», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook η βουλευτής Ολένα Σούλιακ, επικεφαλής του κόμματος του Ζελένκι. «Το σχέδιο νόμου ανοίγει τη δυνατότητα για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων που εξέφρασαν την επιθυμία να υπερασπιστούν τη χώρα τους να ενταχθούν στις Αμυντικές Δυνάμεις», είπε.

 

Η κινητοποίηση θα ήταν εθελοντική και ανοιχτή μόνο σε ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων.

Μεταξύ εκείνων που δεν δικαιούνται να υπηρετήσουν περιλαμβάνουν εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλική βία, δολοφονία δύο ή περισσότερων ανθρώπων, σοβαρή διαφθορά και πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, είπε ο Σούλιακ.

Μόνο κρατούμενοι με λιγότερο από τρία χρόνια ποινής μπορούν να υποβάλουν αίτηση, πρόσθεσε. Όσοι κρατούμενοι κινητοποιηθούν τυγχάνουν αναστολής παρά χάρη.

«Λύτρωση με αίμα»

Η οργάνωση Προστασία αιχμαλώτων της Ουκρανίας, η οποία είχε ασκήσει πιέσεις για ένα μέτρο που να επιτρέπει στους κρατούμενους να πολεμούν, ήταν απογοητευμένη με το κείμενο που εγκρίθηκε.

«Υποστηρίζουμε την ιδέα πίσω από τον νόμο... αλλά το κείμενο που εγκρίθηκε εισάγει διακρίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ΜΚΟ Όλεγκ Τσβίλι.

Ο Τσβίλι φοβάται ότι η δημιουργία «ειδικών μονάδων»  θα οδηγήσει σε κακοποίηση κρατουμένων. «Είναι όπως στη Ρωσία, η λύτρωση με αίμα... Όποιος είναι πρόθυμος να πολεμήσει θα τεθεί σε μια μονάδα και θα κουμαντάρεται σαν κρέας», είπε.

Αναφερόταν σε αναφερόμενες πρακτικές από την ομάδα μισθοφόρων Wagner να στέλνει κύματα καταδίκων σε επιθέσεις που παρομοιάζονται με «μηχανές κρέατος».

Η Ρωσία έχει στρατολογήσει κρατούμενους για να υπηρετήσουν στην πρώτη γραμμή από τις πρώτες μέρες της εισβολής της, προσφέροντας αρχικά προεδρικές χάρη για έξι μήνες υπηρεσίας.

Πρωτοστάτης της πρακτικής ήταν ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος κινηματογραφήθηκε να περιοδεύει Ρώσους κρατούμενους για να στρατολογήσει πεζούς για την παραστρατιωτική του ομάδα Wagner.

Πάνω από δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, το Κίεβο παλεύει με το πώς να στρατολογήσει αρκετούς στρατιώτες για να αποκρούσει την εντατικοποίηση των ρωσικών επιθέσεων στην πρώτη γραμμή.  Πρόσφατα μείωσε την ηλικία στην οποία οι άνδρες μπορούν να επιστρατεύονται από τα 27 στα 25.