Τα σωστικά συνεργεία υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες για να απεγκλωβίσουν τους μεταλλωρύχους που έχουν παγιδευτεί στις υπόγειες στοές ενός χρυσωρυχείου εδώ και 12 ημέρες στην Κίνα έπειτα από έκρηξη, παρά την συνέχιση και σήμερα των εντατικών προσπαθειών για το άνοιγμα φρεατίων για να τους προσεγγίσουν, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Συνολικά 22 μεταλλωρύχοι που εργάζονταν σε χρυσωρυχείο στην επαρχία Σαντόνγκ, στην ανατολική Κίνα, παγιδεύτηκαν στις στοές του στις 10 Ιανουαρίου έπειτα από έκρηξη που προκάλεσε τον αποκλεισμό των εξόδων και την διακοπή της επικοινωνίας μαζί τους.
Ένας μεταλλωρύχος υπέκυψε αυτήν την εβδομάδα στα τραύματα που είχε υποστεί, ενώ 10 βρίσκονται παγιδευμένοι σε βάθος περίπου 580 μέτρων και έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία. Οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει ωστόσο να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους 11 εργάτες που βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη και αγνοείται η τύχη τους.
Οι επιχειρήσεις για το άνοιγμα φρεατίων περιπλέκονται από την γεωλογική δομή του εδάφους, το οποίο συνίσταται από πετρώματα που είναι ιδιαίτερα σκληρά για να σπάσουν σαν τον γρανίτη, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
"Τα εμπόδια είναι πολύ μεγάλα. Θα χρειαστούμε τουλάχιστον 15 ημέρες επιπλέον, μπορεί και περισσότερο για να μπορέσουμε να φτάσουμε στους μεταλλωρύχους", δήλωσε στο δίκτυο ο Γκονγκ Χαϊτάο, αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας επικοινωνιών των τοπικών αρχών.
Χάρη σε ένα μεταλλικό σύρμα που κατέβασαν μέσω διόδου που άνοιξαν, τα σωστικά συνεργεία έχουν καταφέρει να προμηθεύσουν με τρόφιμα, φάρμακα και τηλέφωνα την ομάδα των 10 μεταλλωρύχων που έχει εγκλωβιστεί 580 μέτρα κάτω από το έδαφος. Αυτοί έχουν ως εκ τούτου μπορέσει να ανακτήσουν δυνάμεις.
Για να μπορέσουν να τους βγάλουν, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν τώρα να διευρύνουν ένα από τα φρεάτια, ενώ ήδη σκάβουν για να ανοίξουν κι άλλα.
Το CCTV μετέδωσε σήμερα εικόνες από τις επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων.
Η ομάδα των 10 παγιδευμένων μεταλλωρύχων προσπάθησε να εντοπίσει τους άλλους που αγνοούνται χρησιμοποιώντας λέιζερ και μεγάφωνα, αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Οι διασώστες έχουν κατεβάσει ανιχνευτές παρουσίας και διαλύματα θρεπτικών ουσιών και σε άλλους τομείς του χρυσωρυχείου σε μια προσπάθεια να τους εντοπίσουν.
Μολονότι η ασφάλεια των ορυχείων έχει βελτιωθεί σαφώς τις τελευταίες δεκαετίες, ατυχήματα συνεχίζουν να συμβαίνουν τακτικά στην Κίνα, όπου οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται μερικές φορές.
Τον Δεκέμβριο 23 εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε ανθρακωρυχείο της Σονγκίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα.