Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΝΑΤΟ, μια θέση για την οποία πολλά κράτη μέλη υποστηρίζουν τον απερχόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Ρούτε για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.
Την Τρίτη, ωστόσο, ο Γιοχάνις δήλωσε ότι θα διεκδικήσει τη θέση, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης χρειάζονται καλύτερη εκπροσώπηση σε ευρωατλαντικούς ηγετικούς ρόλους.
«Έχει έρθει η ώρα ... για τη χώρα μας να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών ηγετικών δομών», δήλωσε ο Γιοχάνις στους δημοσιογράφους.
«Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ανανεώσει την προοπτική της αποστολής του. Η Ανατολική Ευρώπη έχει πολύτιμη συμβολή στις συνομιλίες και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Με μια ισορροπημένη, ισχυρή και με επιρροή εκπροσώπηση από την περιοχή αυτή, η Συμμαχία θα είναι σε θέση να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των κρατών μελών», ανέφερε.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διορίζονται με συναίνεση που απαιτεί την υποστήριξη - ή τουλάχιστον τη μη ύπαρξη αντιρρήσεων - και από τα 32 μέλη του.
Η Ρουμανία, κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αύξησε τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η χώρα, η οποία μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, φιλοξενεί ένα αμερικανικό αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων και μια μόνιμη μονάδα μάχης του ΝΑΤΟ.
Ο διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν αποχωρήσει τον Οκτώβριο, θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μια κρίσιμη συγκυρία, έχοντας ως αποστολή να διατηρήσει την υποστήριξη των μελών του ΝΑΤΟ στη δαπανηρή άμυνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστεί για την αποφυγή οποιασδήποτε κλιμάκωσης που θα μπορούσε να παρασύρει τη Συμμαχία σε μια ευθεία σύγκρουση με τη Μόσχα.