Τη σφοδρή αντίδραση του Λιβυκού Κοινοβουλίου αλλά και της Αιγύπτου προκάλεσε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Λιβυκής Κυβέρνησης με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.
Ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σούκρι μιλώντας τηλεφωνικά με τον Νίκο Δένδια αμφισβήτησε τη νομιμότητα λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.
Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias μίλησε τηλεφωνικά με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ S.Shoukry για πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν νομιμότητα λιβυκής κυβ/σης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. O 🇬🇷ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την Κυριακή https://t.co/uHqL1LPPBv
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 3, 2022
Παράνομη χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την κυβέρνηση της Λιβύης ο πρόεδρος της βουλής της χώρας ο Aguila Saleh.
Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Reuters σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή υπογράφηκε από μια κυβέρνηση που δεν έχει νομιμοποίηση.
(Breaking News) The Libyan parliament rejects hydrocarbons deal signed today between Turkey and the Libyan Government of National Unity
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
The #Libya Update pic.twitter.com/0e73v47Dxv
Η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, στην Ανατολική Λιβύη, απειλεί να προσφύγει στα δικαστήρια
Η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε σήμερα η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.
Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.
Η κυβέρνηση του Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.
Πανηγυρισμοί Τσαβούσογλου
Η αντιπροσωπεία, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου υπέγραψε «συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες» ενημέρωνε νωρίτερα ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε διαρρεύσει πως η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.
«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Başbakan Dibeybe’yle, siyasi çözüme yönelik adımları ve ilişkilerimizi ele aldık. Hidrokarbonlar ve Protokol alanlarında Mutabakat Muhtıralarını imzaladık.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022
Met w/PM @Dabaibahamid. Discussed steps for political solution&our relations. Signed 2 MoUs on Hydrocarbons & Protocol.🇹🇷🇱🇾 pic.twitter.com/HWQu0cdskp
Στην ομιλία του ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο».
Εξηγώντας ότι υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο Τσαβούσογλου, αναφερθείς στη συμφωνία του για το φυσικό αέριο, υπογράμμισε ότι «βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στον τομέα των υπουργείων ενέργειας μας».
Breaking News: #Libya and #Turkey sign MoUs for oil investment pic.twitter.com/QV4305lkZv
— The Libya Observer (@Lyobserver) October 3, 2022
«Πρόκειται για μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών. Είναι μια έγκυρη συμφωνία. Τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι έχουν υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Έχουμε ενημερώσει τον ΟΗΕ», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.
Δεν θα επιτραπεί παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου
Tο ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, όπως γνωστοποίησαν προηγουμένως διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.