Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι το κοινό σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Αυστραλίας για τη δημιουργία ενός νέου στόλου πυρηνικών υποβρυχίων εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Οι ηγέτες των τριών χωρών ανακοίνωσαν χθες τις λεπτομέρειες του σχεδίου στο πλαίσιο του συμφώνου εταιρικής σχέσης "AUKUS".
Θα παρέχει στην Αυστραλία πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια από τις αρχές της δεκαετίας του 2030 για να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα εδώ που σχετίζονται με το πρόβλημα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Εδώ χρειαζόμαστε ιδιαίτερη διαφάνεια και πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα που προκύπτουν».
Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε τη φύση των ανησυχιών της Ρωσίας, αν και η Κίνα έχει προηγουμένως υποστηρίξει ότι ο εφοδιασμός της Αυστραλίας με τα υποβρύχια, τα οποία είναι συμβατικά οπλισμένα αλλά κινούνται με πολύ υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, ισοδυναμεί με πράξη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας στο Σαν Ντιέγκο ότι τα υποβρύχια θα είναι πυρηνικά, όχι οπλισμένα με πυρηνικά.
«Αυτά τα σκάφη δεν θα έχουν πάνω τους πυρηνικά όπλα οποιουδήποτε είδους», είπε.
Μέχρι σήμερα κανένα μέρος της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), εκτός από τις πέντε χώρες που η Συνθήκη αναγνωρίζει ως πυρηνικά κράτη -τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία- δεν διαθέτει πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Τα σκάφη αυτά μπορούν να παραμείνουν κάτω από το νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι τα συμβατικά και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού διαθέτει 17 υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων τριών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων που αποτελούν μέρος της στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής της, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επικρίνει το AUKUS από την ίδρυσή του το 2021, κατηγορώντας το ότι τροφοδοτεί τις περιφερειακές εντάσεις προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την Κίνα.
Η Αυστραλία λέει ότι δεν θα μπορέσει και δεν θα θέλει να χρησιμοποιήσει τα καύσιμα των υποβρυχίων της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς τα σκάφη θα έχουν "συγκολλημένες μονάδες ισχύος" που περιέχουν πυρηνικό υλικό το οποίο θα χρειαζόταν χημική επεξεργασία για χρήση σε ατομική βόμβα, και η Αυστραλία δεν έχει ή δεν θέλει εγκαταστάσεις που να μπορούν να το κάνουν αυτό.
Οι χώρες της AUKUS και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας λένε ότι η ΝΡΤ επιτρέπει τη λεγόμενη θαλάσσια πυρηνική πρόωση υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις με τον ΔΟΑΕ.
Διαβάστε επίσης:
AUKUS: Το σχέδιο για τα πυρηνικά υποβρύχια με το βλέμμα στο Πεκίνο