Κρίση στο Σουδάν: Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων και τα σενάρια
AP
AP

Κρίση στο Σουδάν: Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων και τα σενάρια

Μάχες έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς ισχυρές αντίπαλες στρατιωτικές παρατάξεις μάχονται για τον έλεγχο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός εθνικού εμφυλίου πολέμου και προκαλώντας αγωνία για την τύχη των πολιτών αλλά και ξένων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα. Πώς φτάσαμε όμως σε αυτήν την έκρηξη βίας; 

Τι προκάλεσε τη βία;

Η ένταση συσσωρευόταν εδώ και μήνες μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι οποίες ανέτρεψαν από κοινού μια πολιτική κυβέρνηση με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

Η τριβή κορυφώθηκε από ένα διεθνώς υποστηριζόμενο σχέδιο για την έναρξη μιας νέας μετάβασης με πολιτικά κόμματα. Μια τελική συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί νωρίτερα τον Απρίλιο, κατά την τέταρτη επέτειο της ανατροπής του επί μακρόν κυβερνώντος απολυταρχικού Όμαρ αλ Μπασίρ σε μια λαϊκή εξέγερση.

Τόσο ο στρατός όσο και οι RSF έπρεπε να παραχωρήσουν την εξουσία βάσει του σχεδίου και δύο ζητήματα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα: το ένα ήταν το χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωση των RSF στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις, το δεύτερο ήταν το πότε ο στρατός θα τεθεί επίσημα υπό πολιτική εποπτεία.

Όταν ξέσπασαν οι μάχες στις 15 Απριλίου, και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για την πρόκληση της βίας. Ο στρατός κατηγόρησε τις RSF για παράνομη κινητοποίηση τις προηγούμενες ημέρες και οι RSF, καθώς κινούνταν σε καίριες στρατηγικές τοποθεσίες στο Χαρτούμ, είπαν ότι ο στρατός είχε προσπαθήσει να καταλάβει την πλήρη εξουσία σε μια συνωμοσία με τους πιστούς του Μπασίρ.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες στο πεδίο; 

Οι πρωταγωνιστές στη διαμάχη για την εξουσία είναι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αρχηγός του στρατού και ηγέτης του κυβερνητικού συμβουλίου του Σουδάν από το 2019, και ο αναπληρωτής του στο συμβούλιο, ο αρχηγός της RSF στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, ευρέως γνωστός ως Χεμεντι.

Καθώς αναπτυσσόταν το σχέδιο για μια νέα μετάβαση, ο Χεμέντι ευθυγραμμίστηκε στενότερα με πολιτικά κόμματα από έναν συνασπισμό, τις Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή (FFC), που μοιράστηκαν την εξουσία με τον στρατό μεταξύ της ανατροπής του Μπασίρ και του πραξικοπήματος του 2021.

Διπλωμάτες και αναλυτές δήλωσαν ότι αυτό ήταν μέρος μιας στρατηγικής του Χεμέντι για να μετατραπεί σε πολιτικό πρόσωπο. Τόσο το FFC όσο και αυτός, ο οποίος έγινε πλούσιος μέσω της εξόρυξης χρυσού και άλλων επιχειρήσεων, τόνισαν την ανάγκη να παραγκωνιστούν οι πιστοί στον Μπασίρ που πρόσκεινται στους ισλαμιστές και οι βετεράνοι που είχαν ανακτήσει τα ερείσματά τους μετά το πραξικόπημα και έχουν βαθιές ρίζες στον στρατό.

Μαζί με ορισμένες φιλοστρατιωτικές παρατάξεις ανταρτών που επωφελήθηκαν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2020, οι πιστοί του Μπασίρ αντιτάχθηκαν στη συμφωνία για μια νέα μετάβαση.

Τι διακυβεύεται; 

Η λαϊκή εξέγερση είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι το Σουδάν και ο πληθυσμός των 46 εκατομμυρίων κατοίκων του θα μπορούσε να βγει από δεκαετίες απολυταρχίας, εσωτερικών συγκρούσεων και οικονομικής απομόνωσης υπό τον Μπασίρ.

Η σύγκρουση θα μπορούσε όχι μόνο να καταστρέψει αυτές τις ελπίδες αλλά και να αποσταθεροποιήσει μια ασταθή περιοχή που συνορεύει με το Σαχέλ, την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.

Θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στον ανταγωνισμό για επιρροή στην περιοχή μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταξύ περιφερειακών δυνάμεων που έχουν φλερτάρει διαφορετικούς παράγοντες στο Σουδάν.

Ποιος είναι ο ρόλος των διεθνών παραγόντων; 

Οι δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν ταχθεί υπέρ της μετάβασης προς δημοκρατικές εκλογές μετά την ανατροπή του Μπασίρ. Ανέστειλαν την οικονομική στήριξη μετά το πραξικόπημα και στη συνέχεια υποστήριξαν το σχέδιο για μια νέα μετάβαση και μια πολιτική κυβέρνηση.

Οι πλούσιες σε ενέργεια δυνάμεις Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπάθησαν επίσης να διαμορφώσουν τα γεγονότα στο Σουδάν, θεωρώντας τη μετάβαση από την εξουσία του Μπασίρ ως έναν τρόπο για την ανάσχεση της ισλαμιστικής επιρροής και την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.

Τα κράτη του Κόλπου έχουν επιδιώξει επενδύσεις σε τομείς όπως η γεωργία, όπου το Σουδάν διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, και τα λιμάνια στις ακτές του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ρωσία επιδιώκει να κατασκευάσει ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ αρκετές εταιρείες των ΗΑΕ έχουν υπογράψει για επενδύσεις, με μια κοινοπραξία των ΗΑΕ να υπογράφει προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία λιμανιού και μια άλλη αεροπορική εταιρεία με έδρα τα ΗΑΕ να συμφωνεί με έναν Σουδανό εταίρο για τη δημιουργία ενός νέου αερομεταφορέα χαμηλού κόστους με έδρα το Χαρτούμ.

Τόσο ο Μπουρχάν όσο και ο Χεμεντί ανέπτυξαν στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία αφού έστειλαν στρατεύματα για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Ο Χεμέντι έχει συνάψει σχέσεις με άλλες ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Ρωσίας.

Η Αίγυπτος, η οποία κυβερνάται από τον στρατιωτικό πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον ισλαμιστή προκάτοχό του, έχει βαθιές σχέσεις με τον Μπουρχάν και τον στρατό και πρόσφατα προώθησε μια παράλληλη πορεία πολιτικών διαπραγματεύσεων μέσω κομμάτων με ισχυρότερους δεσμούς με τον στρατό και την πρώην κυβέρνηση του Μπασίρ.

Τα σενάρια

Τα διεθνή μέρη έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στο διάλογο, αλλά δεν έχουν υπάρξει πολλά σημάδια συμβιβασμού από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Ο στρατός έχει χαρακτηρίσει την RSF ως επαναστατική δύναμη και έχει απαιτήσει τη διάλυσή της, ενώ η Χεμεντί έχει αποκαλέσει τον Μπουρχάν εγκληματία και τον έχει κατηγορήσει ότι επισκέπτεται την καταστροφή στη χώρα.

Αν και ο στρατός του Σουδάν διαθέτει ανώτερους πόρους, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής δύναμης, και η RSF επεκτάθηκε σε μια δύναμη που υπολογίζεται σε 100.000 άνδρες, η οποία είχε αναπτυχθεί σε όλο το Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις, καθώς και σε άλλες περιοχές, εγείροντας το φάσμα μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, επιπλέον της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης και των υφιστάμενων, μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικών αναγκών.

Η RSF μπορεί επίσης να αντλήσει υποστήριξη και φυλετικούς δεσμούς στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, όπου προέκυψε από τις πολιτοφυλακές που πολέμησαν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων για να συντρίψουν τους αντάρτες σε έναν βίαιο πόλεμο που κλιμακώθηκε μετά το 2003.

Διαβάστε ακόμα:

Σουδάν: Διατάχτηκε διάλυση της παραστρατιωτικής ομάδας - Αγωνία για τους Έλληνες