Δεν φαίνεται να συναντά αντίσταση η προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία με τις εξελίξεις στη χώρα να αναμένονται δραματικές. Τελικός τους στόχος, όπως έχουν διαμηνύσει, είναι η Δαμασκός, με τους ισλαμιστές τρομοκράτες να προωθούνται στα περίχωρα της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.
Οι ίδιοι (σ.σ οι ισλαμιστές τρομοκράτες) ανέφεραν αργά το βράδυ της Παρασκευής (6/12) πως ελέγχουν την Νταράα (νότια), από όπου ξεκίνησε η εξέγερση του 2011 κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόκειται για την τέταρτη πόλη στρατηγικής σημασίας όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις χάνουν τον έλεγχο την τελευταία εβδομάδα.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι τζιχαντιστές κατέληξαν σε συμφωνία με τις κυβερνητικές δυνάμεις προκειμένου αυτές να αποχωρήσουν, παρέχοντας τους εγγυήσεις για ασφαλή διέλευση προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, η οποία απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα.
Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται τρομοκράτες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες να γίνονται δεκτοί με επευφημίες και πανηγυρικούς πυροβολισμούς σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
لحظة إسقاط تمثال حافظ الأسد للمرة الثانية في مدينة درعا #ردع_العدوان
— مُضَر | Modar (@ivarmm) December 6, 2024
" هز يلعن روحك هز " pic.twitter.com/5nVX0uSVU5
Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από τον στρατό της Συρίας ή την κυβέρνηση Άσαντ, ενώ το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό των ανταρτών.
Η κατάληψη της πόλης Νταράα, της οποίας ο πληθυσμός ξεπερνούσε τις 100.000 πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (2011), είναι υψηλού συμβολισμού αφού θεωρείται λίκνο της εξέγερσης. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, στα σύνορα με την Ιορδανία.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των τζιχαντιστών ότι προωθήθηκαν στα περίχωρα της πόλης Χομς (κεντρικά). Εάν οι τζιχαντιστές καταλάβουν τη Χομς θα αποκόψουν την πρωτεύουσα Δαμασκό από τα παράλια, όπου οι Ρώσοι σύμμαχοι του Άσαντ έχουν ναυτική και αεροπορική βάση.
«Οι δυνάμεις μας απελευθέρωσαν την τελευταία κοινότητα στα περίχωρα της πόλης Χομς και πλέον βρίσκονται προ των πυλών της», ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) σε μήνυμά της στην πλατφόρμα Telegram.
Η συμμαχία των ισλαμιστών τρομοκρατών, της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές της HTS κάλεσαν εκ νέου τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να αυτομολήσουν. Καθώς συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών, χιλιάδες κάτοικοι της Χομς εγκαταλείπουν εσπευσμένα την πόλη κατευθυνόμενοι προς τη Λαττάκεια και την Ταρτούς.
Απειλείται το καθεστώς Άσαντ
Μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία με επικεφαλής Κούρδους τρομοκράτες της Συρίας κατέλαβε τη Ντέιρ ελ-Ζορ, το κύριο στήριγμα της κυβέρνησης στην αχανή ανατολική έρημο, την Παρασκευή (6/12), όπως δήλωσαν τρεις συριακές πηγές στο Reuters.
Ειδικότερα, κατέλαβαν το Χαλέπι και τη Χάμα στα βορειοδυτικά και στο κέντρο της χώρας νωρίτερα εντός της εβδομάδας στην επίθεση που ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου. Σε ένα άλλο δυσοίωνο σημάδι για τον Άσαντ στα ανατολικά, η συριακή κουρδική δύναμη δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε θέσει υπό τον έλεγχό του ορισμένες περιοχές στην ανατολική Συρία.
Ο Άρον Λουντ, συνεργάτης του think tank Century Foundation, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Άσαντ «μάχεται για τη ζωή της σε αυτό το σημείο». Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν πιθανό η κυβέρνηση να κρατήσει τη Χομς, «αλλά δεδομένου ότι η ταχύτητα με την οποία έχουν κινηθεί τα πράγματα μέχρι στιγμής, δεν θα υπολόγιζα σε αυτό», συμπλήρωσε.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι ρωσο-συριακές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο αρχηγεία των τρομοκρατών στην ύπαιθρο της Χάμα, της Ιντλίμπ και του Χαλεπίου όπου και σκότωσαν τουλάχιστον 200 τρομοκράτες την Παρασκευή.
Πηγή του συριακού στρατού δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν τοποθετήθηκαν για να ενισχύσουν τις κυβερνητικές άμυνες μέσα και κοντά στη Χομς. Η κατάληψη της Χομς θα παγίωνε μια αλυσίδα ισχυρών θέσεων υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών από το Χαλέπι μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία στα βόρεια έως την Νταράα στα σύνορα με την Ιορδανία στα νότια.
Η κατάκτηση της Χομς θα αύξανε επίσης τις πιθανότητες των ανταρτών να απομονώσουν την έδρα του καθεστώτος του Άσαντ στη Δαμασκό με τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τη διαδρομή βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα προς τη θάλασσα. Καθώς οι τρομοκράτες πίεζαν την επίθεσή τους, η Ρωσία και η Ιορδανία καλεσαν την Παρασκευή κ(6/12) τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη Συρία.
Τουρκία, Ρωσία και Ιράν ψάχνουν διέξοδο
Η Τουρκία θα συναντηθεί το Σάββατο (7/12) στην Ντόχα με τη Ρωσία και το Ιράν για να επιχειρήσει να βρει μια πολιτική και ειρηνική διέξοδο στη Συρία και να αποφύγει το χάος στην πόρτα της.
Οι τρεις χώρες, οι οποίες στέλνουν στην Ντόχα τους υπουργούς Εξωτερικών τους, είναι από το 2017 εταίροι στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία άρχισε για να κάνει να σωπάσουν τα όπλα στη Συρία, χωρίς ωστόσο να έχουν συνταχθεί με την ίδια πλευρά στο πεδίο της μάχης.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη έσπευσαν στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τον βοήθησαν στρατιωτικά να συντρίψει την αντιπολίτευση, ενώ η Άγκυρα, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών. «Για την Άγκυρα, η αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων στη Συρία αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα μια ευκαιρία και ένα κίνδυνο», συνοψίζει ο Χάμις Κινίρ, αναλυτής του γραφείου συμβούλων Verisk Maplecroft.