Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν την Τρίτη να αρχίσουν να εργάζονται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τη βελτίωση των διπλωματικών και οικονομικών τους σχέσεων, δήλωσαν οι κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο χωρών μετά από συνομιλίες που αντανακλούν μια εξαιρετική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι διμερείς συνομιλίες διήρκεσαν περίπου 4,5 ώρες και, σύμφωνα με τον κορυφαίο σύμβουλο του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά».
«Υπήρξε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα που θέλαμε να θέσουμε», δήλωσε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», καθώς ο Λαβρόφ και ο Ρούμπιο συμφώνησαν να σχηματίσουν διαπραγματευτικές ομάδες υψηλού επιπέδου για να συζητήσουν μια διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να είναι διαρκής, βιώσιμος και αποδεκτός από όλες τις πλευρές», αναφέρεται στο Politico.
Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε γενικές γραμμές να επιδιώξουν τρεις στόχους: Να αποκαταστήσουν το προσωπικό στις αντίστοιχες πρεσβείες τους στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, να δημιουργήσουν μια ομάδα υψηλού επιπέδου για την υποστήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία και να διερευνήσουν στενότερες σχέσεις και οικονομική συνεργασία.
Τόνισε, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες - στις οποίες συμμετείχε ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, και άλλοι ανώτεροι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι - σηματοδότησαν την αρχή μιας συζήτησης και ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά στην πορεία.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε τις παρατηρήσεις του Ρούμπιο και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη».
«Όχι μόνο ακούσαμε, αλλά και αφουγκραστήκαμε ο ένας τον άλλον», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι: «Έχω λόγους να πιστεύω ότι η αμερικανική πλευρά κατανοεί τώρα καλύτερα τη θέση μας».
Σχετικά με τους πρεσβευτές, οι ΗΠΑ θα ορίσουν τον εκπρόσωπό τους, μετά θα ορίσουμε εμείς τον δικό μας, είπε ο Λαβρόφ
Ο Λαβρόφ επανέλαβε τα προηγούμενα σχόλια της Ρωσίας ότι οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ και η εισδοχή της Ουκρανίας θα αποτελούσε «άμεση απειλή» για τη Ρωσία. Μάλιστα, τη χαρακτήεισε ως «εντελώς απαράδεκτη»
«Σημειώσαμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ο πρώτος από τους δυτικούς ηγέτες που είπε ότι το να σύρθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους κύριους [λόγους πίσω από] αυτό που συμβαίνει, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Μπάιντεν. Αν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:
«Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε πολλές φορές ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ και η απορρόφηση της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ ήταν άμεση απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία και την κυριαρχία μας».
Σχετικά με ενδεχόμενες ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, είπε ότι «οποιαδήποτε εμφάνιση ενόπλων δυνάμεων υπό κάποια άλλη σημαία είναι φυσικά κάτι εντελώς απαράδεκτο».
Ο Λαβρόφ δεν σχολίασε τη συμμετοχή της Ουκρανίας στις μελλοντικές συνομιλίες.
Επανέλαβε, επίσης, τα βασικά σημεία που είχαν διατυπωθεί νωρίτερα από τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Μάικ Γουόλτς, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία συνθηκών ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, την επανέναρξη διαβουλεύσεων για γεωπολιτικά ζητήματα και την άρση «τεχνητών εμποδίων» που περιορίζουν την αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία.
Κανένας Ουκρανός αξιωματούχος δεν ήταν παρών στη συνάντηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί κανένα αποτέλεσμα από τις συνομιλίες, δεδομένου ότι το Κίεβο δεν συμμετείχε - και ανέβαλε το δικό του ταξίδι στο βασίλειο που ήταν προγραμματισμένο για την Τετάρτη.
More pics & videos from inside and outside the room the meeting is taking place pic.twitter.com/9tp4re85NX
— Hümeyra Pamuk (@humeyra_pamuk) February 18, 2025
CNN: Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν σε τέσσερις αρχές μετά τις συνομιλίες για την Ουκρανία
Υπενθυμίζεται ότι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε, επίσης, μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Ριάντ, ότι για να τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους: την Ουκρανία, την Ευρώπη και τη Ρωσία. «Κανείς δεν περιθωριοποιείται», διαβεβαίωσε, στον απόηχο της έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων στο Παρίσι τη Δευτέρα.
Ο στόχος μας είναι μια δίκαιη, ανθεκτική, βιώσιμη λύση για το πέρας του πολέμου της Ουκρανίας και η ΕΕ, θα πρέπει να εμπλακεί, «κάποια στιγμή» ανέφερε ο Μαρκ Ρούμπιο, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «θα διορίσουμε ομάδες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αποστολών μας σε Ουάσιγκτον και Μόσχα», ενώ χαρακτήρισε ως «το πρώτο βήμα ενός μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού» τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.
Επίσης, όπως μεταδίδει το CNN, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε πως οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν σε 4 αρχές για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, οι οποίες και είναι:
- Η αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αποστολών Ρωσίας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.
- Ο διορισμός ομάδας υψηλού επιπέδου από τις ΗΠΑ για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις και να εργαστεί μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τρόπο που να είναι διαρκής και αποδεκτός από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
- Η εξέταση και η συζήτηση τόσο της γεωπολιτικής όσο και την οικονομικής συνεργασία που θα μπορούσε να προκύψει από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
- «Οι πέντε από εμάς που ήμασταν εδώ σήμερα… θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαδικασία για να βεβαιωθούμε ότι προχωρά με παραγωγικό τρόπο»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία «αρχίζουν να εμπλέκονται στον εντοπισμό εξαιρετικών ευκαιριών που υπάρχουν σε περίπτωση που αυτή η σύγκρουση φτάσει σε ένα αποδεκτό τέλος» και επανέλαβε πως υπάρχουν «αξιόπιστες ευκαιρίες για τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους Ρώσους γεωπολιτικά σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και, ειλικρινά, σε οικονομικά».
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς τόνισε από πλευράς του ότι «ο ατελείωτος πόλεμος στην Ευρώπη μεταβλήθηκε σε κρέας για τα κανόνια» και είναι απαράδεκτος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, για να συμπληρώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαίρονται για το γεγονός ότι η Ευρώπη μιλάει για ενισχυμένη συνεισφορά στην ουκρανική ασφάλεια.
Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν μετά από τις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία ότι αναμένουν οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία να καλύπτουν το εδαφικό και εγγυήσεις ασφάλειας.
Ζελένσκι: Δεν θα υποκύψουμε στα «τελεσίγραφα» της Μόσχας μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας
Πηγή: AP Photo
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα «υποκύψει στα τελεσίγραφα της Ρωσίας», μετά τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ και της Μόσχας στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, όπως αναφέρει το CNN.
Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι - ο οποίος δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας και βρίσκεται αντ' αυτού στην Τουρκία - δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν ενέδωσε στα ρωσικά τελεσίγραφα όταν η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της πριν από τρία χρόνια, «και δεν πρόκειται να το κάνει (τώρα)».
«Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε τα όπλα και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Και δεν υπήρξε διπλωματία, διότι η Ρωσία επιτέθηκε, επιτέθηκε στην Ουκρανία τη νύχτα και οι Ουκρανοί πήραν τα όπλα και άρχισαν να υπερασπίζονται τη χώρα τους», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου από την Άγκυρα.
Επίσης, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η Μόσχα έδωσε στην Ουκρανία ένα «τελεσίγραφο» λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της, απαιτώντας από την Ουκρανία να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της και να επιτρέψει στη Μόσχα να εγκαταστήσει «μια φιλορωσική ηγεσία» στην Ουκρανία.
«Εάν δεν υποχωρήσαμε σε όλα αυτά τα τελεσίγραφα την πιο δύσκολη στιγμή, γιατί έχουν την αίσθηση ότι η Ουκρανία θα το κάνει τώρα;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από τις συνομιλίες της Τρίτης στο Ριάντ, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι θα αρνηθεί να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που θα διαπραγματευτεί χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.
Μάλιστα, ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας επέφεραν ένα ακόμη πλήγμα στην πολιτική της Δύσης να μην υπάρχει τίποτα «για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», την οποία ουσιαστικά τερμάτισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν τηλεφώνησε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε, ακόμη, ότι θα επιθυμούσε να προσκληθούν σε μελλοντικές συνομιλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής όσοι «είναι σε θέση να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία».
Ευρωπαίοι ηγέτες: Σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, Ευρωπαίοι ηγέτες τοποθετήθηκαν ως τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λέει στον Αμερικανό απεσταλμένο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ότι «τώρα είναι μια κρίσιμη στιγμή» για τον πόλεμο και ότι μια λύση «πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Ξεχωριστά, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία προαναγγέλλουν «μια νέα εποχή απειλών».
Η Κίνα δήλωσε επίσης ότι αναμένει από «όλα τα μέρη» του πολέμου στην Ουκρανία να καθίσουν μαζί για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.