Λιβανέζοι βουλευτές συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία εντός της αίθουσας της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή των προεδρικών εκλογών και την απόρριψη αιτήματος για ανοιχτές συνεδριάσεις, αφού ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Nabih Berri διέκοψε την εκλογική συνεδρίαση, χτες Πέμπτη.
Parliament members Melhem Khalaf @MelhemKhalaf and Najat Aoun Saliba @najat_saliba announced a sit-in inside the parliament hall in protest against the failure to call for successive sessions to elect the president of the republic. https://t.co/qudJY1d9Fv
— LBCI Lebanon English (@LBCI_News_EN) January 19, 2023
Εικόνες των καθιστών βουλευτών, να κάθονται στο σκοτάδι στο κτίριο της Βουλής και να χρησιμοποιούν τα φώτα των κινητών τους τηλεφώνων, διαδόθηκαν στα social media, λόγω της διακοπής ρεύματος.
Οι βουλευτές Melhem Khalaf, Najat Saliba, Cynthia Zarazir, Firas Hamdan, Osama Saad, Abdul Rahman Al-Bizri, Salim Al-Sayegh, Adeeb Abdel-Masih, Elias Jarada, Paula Yacoubian και Walid Al-Baarini ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην καθιστική διαμαρτυρία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βουλή του Λιβάνου απέτυχε, για ενδέκατη φορά, να επιλέξει πρόεδρο για τη χώρα υπό το πρίσμα της τρέχουσας κρίσης, λόγω της έλλειψης προέδρου και κυβέρνησης ικανών να διαχειριστούν την κατάρρευση.
Η αποτυχία των βουλευτών να εκλέξουν πρόεδρο για τη χώρα σημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ, καθώς κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να το εξουσιοδοτεί να επιβάλει τον υποψήφιο του.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 34 νομοθέτες ψήφισαν τον βουλευτή Michel Mouawad, 37 λευκά ψηφοδέλτια, 14 ψήφους για τον «Νέο Λίβανο», επτά για τον καθηγητή πανεπιστημίου Issam Khalife, δύο για τον πρώην υπουργό Ziad Baroud, 1 ψήφο για τον πρώην βουλευτή Salah Honein, 1 ψήφο για τον Miled. Bou Malhad και 15 ψηφοδέλτια ακυρώθηκαν.
Το σύνταγμα του Λιβάνου προβλέπει την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας εντός συνταγματικής περιόδου που εκτείνεται για δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου και κερδίζει ο υποψήφιος που συγκεντρώσει πλειοψηφία 86 ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ψηφοφορία και ο πρόεδρος της χώρας της οποίας η θητεία λήγει μπορεί να μην επανεκλεγεί, σύμφωνα με το σύνταγμα του Λιβάνου, αλλά μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος μετά από αυτό στις επόμενες εκλογές.