Λίβανος: Ορίστηκε νέος πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ

Λίβανος: Ορίστηκε νέος πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ

Ο Ναουάφ Σαλάμ, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, διορίστηκε ως νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου, σηματοδοτώντας μια κομβική αλλαγή στην πολιτική δυναμική της χώρας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τζόζεφ Αούν όρισε επίσημα τον Σαλάμ αφού εξασφάλισε την υποστήριξη μιας σημαντικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.

Ο διορισμός του Σαλάμ τερματίζει ένα διετές πολιτικό αδιέξοδο που άφησε τον Λίβανο χωρίς λειτουργική κυβέρνηση εν μέσω μιας εν τεινόμενης οικονομικής αναταραχής. Ο Σαλάμ, ένας 71χρονος νομικός και διπλωμάτης, συγκέντρωσε την υποστήριξη 84 από τα 128 μέλη του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων βασικών χριστιανικών και δρούζικων παρατάξεων, καθώς και επιφανών σουνιτών μουσουλμάνων βουλευτών.

Η άνοδός του, ωστόσο, συνάντησε την αντίσταση του σιιτικού πολιτικού μπλοκ, ιδίως της Χεζμπολάχ και του συμμάχου της, του Κινήματος Αμάλ, που απείχαν από την υποστήριξη οποιουδήποτε υποψηφίου.

Επίσης, όπως ανεφέρει το Reuters, ο Σαλαμ δήλωσε ότι «δεσμεύεται να ανοικοδομήσει από τον περσινό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και ότι ήρθε η ώρα για ένα νέο κεφάλαιο στο Λίβανο που θα έχει τις ρίζες του στη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, την πρόοδο και τις ευκαιρίες».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με το νέο πρόεδρο του Λιβάνου

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το πρωί, Τρίτη (14/01), τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Λιβάνου, Στρατηγό Τζόσεφ Αούν, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αούν για την ανάληψη καθηκόντων του και επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στην πολύπλευρη στήριξη του Λιβάνου.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αούν να επισκεφθεί την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν διόρισε νέο πρωθυπουργό της χώρας τον δικαστή και πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ, αναθέτοντάς του τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού κέρδισε την υποστήριξη 84 από τους 128 βουλευτές.

Ο δικαστής Ναουάφ Σαλάμ έλαβε 84 ψήφους από 128 βουλευτές, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, τον οποίο ήθελε η Χεζμπολάχ, έλαβε μόλις 9 ψήφους και 35 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.