Εκπρόσωποι των παρατάξεων της Λιβύης που βρέθηκαν στη Γενεύη, κατέληξαν, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, στην επιλογή του Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ως μεταβατικού πρωθυπουργού, μέχρι τις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στη χώρα τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με το Associated Press ο Μοχάμεντ Γιούνες Μενφί, Λίβυος διπλωμάτης με βάση υποστήριξης στα ανατολικά της χώρας, εξελέγη ως επικεφαλής του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου. Ο Αμπντούλ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντεϊμπάχ, ένας ισχυρός επιχειρηματίας που υποστηρίζεται από τις φυλές της δύσης εξελέγη ως μεταβατικός πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ, κάλεσε το 2019 τον Μενφί, τότε πρέσβη της Λιβύης, και τον ενημέρωσε πως είναι πλέον «persona non grata» για τη χώρα μας, λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, γνωστή ως το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, είχε στόχο την εκλογή μιας μεταβατικής αρχής, η οποία θα επιβλέπει τη Λιβύη ως μέρος της προσπάθειας να ξαναφτιαχτούν οι κρατικοί θεσμοί και να οδηγήσει τις εθνικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.
H ψηφοφορία έλαβε χώρα υπό την μεσολάβηση της ειδικής εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Στεφανί Γουίλιαμς, με την ελπίδα να επέλθει σταθερότητα σε μια χώρα που επικρατεί η ανομία μετά την ανατροπή και δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο, έστειλε με ανάρτησή του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η εκλογή της κυβέρνησης, που έγινε στη Γενεύη, είναι «σημαντικό βήμα προς την ειρήνη».
ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει τις εξελίξεις για τη Λιβύη
Η Ελλάδα χαιρετίζει την εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου της Προεδρίας Μοχάμεντ Μένφι, των μελών του και του πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη σήμερα, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Ο ορισμός του Μεταβατικού Προεδρείου, μέχρι τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ευελπιστούμε ότι θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της Λιβύης και της περιοχής γενικότερα» τονίζεται περαιτέρω.
Επίσης, επισημαίνεται πως η Ελλάδα, ως άμεσος γείτονας της Λιβύης, προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του, με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, εκφράζεται η ετοιμότητα της χώρας μας, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας.
Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η Ελλάδα τονίζει ότι για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.