Την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης από την κυβέρνηση. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες με προοπτική μετά από έγκριση του κοινοβουλίου να παραταθεί έως την 1η Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. «Έξι εβδομάδες, είναι αρκετός χρόνος», σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση, σημειώνοντας πως όποιος κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού «θα πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο»
Εκτός από το Παρίσι και την περιφέρειά του, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε οκτώ μεγάλες πόλεις: τη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρουέν και την Τουλούζη.
Επιπλέον, ενδέχεται να ενταχθούν και επιπλέον πόλεις όπως η Μασσαλία, που βρίσκονται όπως και οι προηγούμενες πόλεις ήδη στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, με τα μπαρ και τα γυμναστήρια κλειστά και τα εστιατόρια να λειτουργούν με πολύ αυστηρούς ελέγχους και περιορισμούς.
Κατά τη διάρκεια των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να πάει σε εστιατόρια ή να επισκεφθεί φίλους, συνέχισε ο Μακρόν. Δεν θα υπάρξουν όμως περιορισμοί στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ούτε απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Γαλλίας.
Αναφερόμενος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, είπε ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Εξαιρούνται ασφαλώς οι οικογένειες με περισσότερα μέλη.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι διαφορετικό από το πρώτο, επειδή ο ιός έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική», ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο».
COVID-19 : suivez mon interview. https://t.co/RPCt4WgBPL
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 14, 2020
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν ορισμένους περιορισμούς -είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο - για την καταπολέμηση του κορονοϊούς, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η πανδημία συνιστά «καταστροφή για τη δημόσια υγεία» που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία κήρυξε για πρώτη φορά κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης τον Μάρτιο, η οποία επέτρεψε στην κυβέρνηση να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για την κυκλοφορία των ανθρώπων και τους ανάγκασε να μείνουν στο σπίτι. Τα μέτρα ίσχυαν έως τις 10 Ιουλίου.
Επίσης η γαλλική κυβέρνηση, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα έχει την εξουσία να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις και να μην απαιτείται τα μέτρα να λάβουν την έγκριση της Βουλής.
Τα περιστατικά Covid-19 αυξάνονται σταθερά στη Γαλλία από το καλοκαίρι και τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Un couvre-feu sera instauré de 21h à 6h dans les zones d’état d’urgence sanitaire. pic.twitter.com/hDrckFCt3B
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 14, 2020
Σήμερα, Τετάρτη, αναφέρθηκε ότι υπήρχαν λίγο περισσότερα από 9.000 νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, 1,666 εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε εντατική θεραπεία. Αυτό αντανακλά έναν παρόμοιο αριθμό ασθενών σε εντατική περίθαλψη με εκείνους που υπήρχαν στο τέλος Μαΐου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης τον θάνατο 104 επιπλέον ασθενών με κορονοϊό, καθώς και 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 την Τετάρτη.