Ο Χασάν Νασράλα έχει πικρή εμπειρία και πλήρη επίγνωση τι θα σήμαινε ένας νέος ανοιχτός πόλεμος με το Ισραήλ. Πίσω από τις γραμμές ενός διαγγέλματος, που ως ήταν αναμενόμενο, έβριθε απειλών κατά του Ισραήλ, αλλά πρωτίστως φάνηκε να στοχεύει σε ενέσεις ηθικού στις τάξεις της Χεζμπολάχ και τη σιιτική της βάση στον Λίβανο, ήταν διακριτή η παγίδα στην οποία έχει ρίξει η ίδια η οργάνωση τον εαυτό της μετά την 7η Οκτωβρίου.
Στη σκιά της πρωτοφανούς σε σύλληψη και εκτέλεση συντονισμένης επίθεσης που βύθισε σε εσωτερικό χάος τη Χεζμπολάχ, ο αρχηγός της κατηγόρησε το Ισραήλ πως «παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές» λέγοντας ότι «η τιμωρία θα έρθει» αλλά δεν θα μιλήσει τώρα για «το χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο». Δεν εξέπεμψε ένας εμφανώς αμήχανος Νασράλα σήμα άμεσων αντιποίνων της κλίμακας που θα πυροδοτούσαν γενικευμένη ανάφλεξη, με τον τόνο του να υποδεικνύει ότι και σε αυτή την περίσταση θα «ζυγιστεί» πολύ η όποια αντίδραση για να μη δώσει το έναυσμα για έναν μεγάλο πόλεμο με το Ισραήλ.
Για τον Λίβανο, μια μείζονα κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική, όπως και για τη Χεζμπολάχ σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και όσον αφορά τα ερείσματα και την επίδρασή της στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία. Η οικονομία του Λιβάνου βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και πριν από την τρέχουσα κρίση, και οι πολίτες του τρέμουν μία επανάληψη του πολέμου του 2006 -που ο ίδιος ο Χασάν Νασράλα είχε εκ των υστέρων παραδεχθεί πώς εάν γνώριζε τι θα ακολουθούσε με το ισραηλινό σφυροκόπημα των 34 ημερών, δεν θα είχε δώσει ποτέ την εντολή για την απαγωγή Ισραηλινών στρατιωτικών σε διασυνοριακή επιδρομή.
Ο Χασάν Νασράλα κινήθηκε σε μία γραμμή ηθελημένης αμφισημίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου στη Μέση Ανατολή, και ενώ… εξύμνησε τις θηριωδίες της Χαμάς έσπευσε να διαχωρίσει τη Χεζμπολάχ. Έχει περιγράψει το στόχο του ως μια ελεγχόμενη σύγκρουση κατά μήκος των συνόρων με στόχο την εξασθένηση του ηθικού και των πόρων του Ισραήλ. Με τη Χεζμπολάχ να έχει συνδέσει ωστόσο από την επομένη της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου τα διασυνοριακά χτυπήματα με τον πόλεμο στη Γάζα έχει περιορίσει αυτόματα τις όποιες επιλογές για αποκλιμάκωση στο βόρειο μέτωπο.
Το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε με τις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων -σφοδρό και πρωτοφανές χτύπημα, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο Νασράλα- έχει δυσκολέψει την εξίσωση για τη Χεζμπολάχ. Έρχεται σε σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης να αντιδράσει «ικανοποιητικά» προς αποκατάσταση του γοήτρου της (όπως και στην περίπτωση της εξόντωσης του διοικητή Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό) και του ότι θέλει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Και ενώ η απάντηση, όποτε έλθει, μπορεί να είναι ζυγισμένη και να αποκρουστεί σε κάθε περίπτωση από το Ισραήλ, γεγονός παραμένει ότι οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ κρατούν εδώ και ένα χρόνο μακριά από τις κατοικίες τους 60.000 πολίτες στο βόρειο Ισραήλ.
Η αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας για την επιστροφή τους έχει συμπεριληφθεί πλέον εδώ και πέντε ημέρες στους επίσημους πολεμικούς στόχους της κυβέρνησης Νετανιάχου, και τόσο από την πολιτική, όσο και τη στρατιωτική ηγεσία, έχει ανακοινωθεί πως το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στο βορρά. Ωστόσο αυτό που ο Χασάν Νασράλα επανέλαβε χθες είναι πως το βόρειο μέτωπο δεν θα κλείσει εάν δεν υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα -μία εκεχειρία που επί μήνες εμφανίζεται κοντά για να απομακρυνθεί και πάλι, ενόσω συνολικά 150.000 πολίτες στο βόρειο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο παραμένουν εκτοπισμένοι, και η ισραηλινή κυβέρνηση τελεί υπό αυξανόμενη πίεση να αναλάβει δράση στο βορρά.
Σε συνέχεια του μπαράζ εκρήξεων βομβητών και ασυρμάτων στα χέρια χιλιάδων μελών της Χεζμπολάχ -επίθεση για την οποία επισήμως το Ισραήλ ούτε αναλαμβάνει, ούτε και αρνείται την ευθύνη- η ισραηλινή αεροπορία πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους βάσεις εκτόξευσης ρουκετών και αποθήκες όπλων, στον νότιο Λίβανο. Μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό έσπασαν χθες το φράγμα του ήχου με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους την ώρα που ο Χασάν Νασράλα εκφωνούσε ομιλία από άγνωστη τοποθεσία. Ισραηλινά μαχητικά δεν… συνοδεύουν για πρώτη φορά διάγγελμα Νασράλα στη Βηρυτό, σε μία επίδειξη υπεροχής και δίνοντάς του μία «πρόγευση» του τι μπορεί να επακολουθήσει.
O Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε χθες το βράδυ τη συνέχιση της ισραηλινής δράσης κατά της Χεζμπολάχ, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν. «Στη νέα φάση του πολέμου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι. Η Χεζμπολάχ αισθάνεται διωκόμενη. Τα συνολικά σχέδια δράσης στο βόρειο μέτωπο είχαν εγκριθεί νωρίτερα από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Χέρζι Χαλέβι.
Το βόρειο μέτωπο κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή μετά την 7η Οκτωβρίου να αναφλεγεί, πάντως σύμφωνα με πολλαπλές πηγές που επικαλείται η Jerusalem Post δεν επίκειται άμεσα μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση των IDF κατά της Χεζμπολάχ, πολλώ δε μάλλον μία χερσαία εισβολή. Κατά τις ίδιες πηγές οι IDF έχουν εντολές από το υπουργικό συμβούλιο να ανιχνεύσουν πρώτα τις επόμενες κινήσεις της, του σημαντικότερου πληρεξουσίου του Ιράν, το οποίο επίσης εκτοξεύει απειλές κατά του Ισραήλ -αλλά δεν είναι επίσης προς το συμφέρον του μία σύγκρουση στην οποία θα μπορούσε να συμπαρασυρθεί το ίδιο βρίσκοντας απέναντί του και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον η κατάσταση οδηγεί σε τέτοιο σημείο.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ επιθυμούν μία ανοιχτή σύγκρουση, όμως ο βαθμός της έντασης είναι τόσο υψηλός που οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε εν τέλει να πυροδοτήσει σοβαρή κλιμάκωση, εξ ου και έχει κινητοποιηθεί έντονα η αμερικανική, όσο και η γαλλική διπλωματία λόγω των ιστορικών δεσμών που διατηρεί η χώρα με τον Λίβανο. «Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε μία παγίδα που η ίδια δημιούργησε», αναφέρει η Ράντα Σλιμ, ανώτερη συνεργάτις του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον, αναφερόμενη στη διασύνδεση των διασυνοριακών χτυπημάτων με τον πόλεμο στη Γάζα.
Πέραν αυτού, στο εσωτερικό του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ βασίζεται σε μια βαθιά πιστή κοινότητα που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις της και στρατολογεί μέλη από τις τάξεις της. Δεν είναι σαφές πώς το χάος των εκρήξεων θα επηρεάσει αυτή την κοινότητα. Οι επιθέσεις έχουν βυθίσει άπαντες στην ανασφάλεια, γεγονός που συντείνει στην κόπωση που ήδη παρατηρείται στο εσωτερικό της εκλογικής βάσης της Χεζμπολάχ. Εκεί στόχευσε και ο Χασάν Νασράλα στο διάγγελμά του, διαβεβαιώνοντας πως η Χεζμπολάχ «δεν θα γονατίσει». Οι επιθέσεις είχαν στόχο να υπονομεύσουν τις υποδομές της οργάνωσης και να δημιουργήσουν συνθήκες αμφισβήτησης της εξουσίας, προκαλώντας διχασμό, ανέφερε για να συνεχίσει με ενέσεις ηθικού για το εσωτερικό διανθισμένες με προκλητικές δηλώσεις για το Ισραήλ, τύπου ότι «τους περιμένουν να μπουν στη λιβανική επικράτεια, και αυτό θα το εκλάβουν ως ιστορική ευκαιρία»...