Ως μια «ιστορική πρόοδο στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών» χαρακτήρισε την συμφωνία Ισραήλ - Λίβανου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που μίλησε με τους ηγέτες των δύο χωρών.
«Η ενέργεια -ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο- θα πρέπει να χρησιμεύει ως εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και όχι ως εργαλείο σύγκρουσης» είπε.
«Μετά από μήνες διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου συμφώνησαν να τερματίσουν επίσημα τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορά τους και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ τους», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση του μετά από συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιάιρ Λαπίντ και τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούντ.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία θα παράσχει στον Λίβανο νέες δυνατότητες για άμεσες ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
Το Ισραήλ θα αποζημιωθεί για οποιοδήποτε μερίδιο υδρογονανθράκων που θα βρεθεί στην πλευρά του στα μεσογειακά σύνορα, είπε ο αξιωματούχος.
Επιπλέον, το Ισραήλ θα διατηρήσει «τους μηχανισμούς ασφαλείας και την υποδομή του που χρειάζεται για να διασφαλίσει ότι η ακτογραμμή του προστατεύεται», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η συμφωνία δεν ήταν εύκολη στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν μεσολαβητικό ρόλο όπως απαιτείται.
«Αυτή δεν είναι μια άμεση διμερής συμφωνία. Είναι μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά είναι μια σήμανση των συνόρων που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επιδιώξουν τα οικονομικά τους συμφέροντα χωρίς σύγκρουση. Αυτός είναι ο στόχος», κατέληξε.
Πηγή: Reuters