«Θα παράσχουμε επιπλέον βοήθεια αξίας 100 εκατ. δολαρίων για τους σεισμοπαθείς» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρέθηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.
Ο Μπλίνκεν, που μετέβη στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ, έφτασε στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ το απόγευμα της Κυριακής από το Μόναχο της Γερμανίας, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.
Στο Ιντισρλίκ σταθμεύουν κάπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες και από εκεί διοχετεύεται ένα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής, προς τις ζώνες που έχουν πληγεί από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.
Από εκεί ο Μπλίνκεν επιβιβάστηκε σε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απογειώθηκε για να πετάξουν πάνω από την πληγείσα επαρχία Χατάι στη νοτιοανατολική Τουρκία.
❝Profoundly saddened to see firsthand the devastation of the earthquakes in Türkiye❞
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 19, 2023
US Secretary of State Antony Blinken visits earthquake-hit region along with Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu https://t.co/nlFBbg6I7c pic.twitter.com/Hkg7o6sb0x
Ο σεισμός είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τη σύγχρονη Τουρκία και έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 40.689 νεκρούς μόνο σε μία χώρα.
«Όταν βλέπουμε την έκταση των ζημιών, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των κατοικιών που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και εμείς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», είπε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους που συντονίζουν την αμερικανική βοήθεια.
Το απόγευμα της Κυριακής οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν το τέλος των ερευνών εκτός από δύο επαρχίες όπου οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες παραμένουν ισχνές: στην Καχραμανμαράς, όπου ήταν το επίκεντρο, και στη Χατάι, όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπόρεσε να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια.
Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών.
Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.
Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί το βράδυ στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εκτός από τις επιπτώσεις του σεισμού, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συζητήσει τις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τις οποίες η Τουρκία καθυστερεί, ζητώντας από τη Σουηδία ειδικότερα να αυστηροποιήσει την προσέγγισή της απέναντι στους Κούρδους αντάρτες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.
Επιδείνωση σχέσεων από το 2019
Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργού Εξωτερικών προετοιμάζεται εδώ και κάποιο καιρό, αλλά γίνεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους από τους προκατόχους του, μεταξύ των οποίων η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεξ Τίλερσον, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίσκεψη μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας τους.
Σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση δείχνει την τεταμένη φύση της σχέσης, η οποία επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από το 2019, μετά την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Μολονότι οι ΗΠΑ εξήραν την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στενή της σχέση με τη Μόσχα, σύμφωνα με ειδικούς.
Διαβάστε ακόμα:
Στις σεισμόπληκτες περιοχές Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου