Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στη νότια Τουρκία την Κυριακή και ξεκίνησε περιοδεία στην καταστροφική σεισμική ζώνη της περιοχής, συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογό του.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο Μπλίνκεν και ο Τσαβούσογλου, αναχώρησαν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ κοντά στα Άδανα με ελικόπτερο για την κοντινή επαρχία Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Ο Μπλίνκεν είχε φθάσει νωρίτερα στο Ιντσιρλίκ, όπου εδρεύουν αμερικανικά στρατεύματα.
Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στη συμμαχική δύναμη του ΝΑΤΟ, Τουρκία, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
Επίσης ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόκειται να επισκεφθεί μια πόλη αποτελούμενη από σκηνές στο Χατάι, η οποία έχει δημιουργηθεί για τους εκτοπισμένους από τον σεισμό, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 46.000 ανθρώπων στην Τουρκία και τη Συρία.
Τούρκοι αξιωματούχοι που δεν επιτρέπεται να κατονομαστούν δημόσια, δήλωσαν πως αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί προτού ξεναγηθεί σε ένα κέντρο διανομής βοήθειας.
Παράλληλα, επιστρέφοντας στο Ιντσιρλίκ, θα συναντηθεί με αμερικανικό και τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό, καθώς και με οικογένειες Τούρκων στρατιωτικών που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,8 βαθμών.
Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα επιθεωρήσει επίσης τις αμερικανικές προσπάθειες βοήθειας που οργανώνονται από τη βάση και θα μιλήσει σε μέλη της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της USAID, μιας ομάδας ταχείας αντίδρασης εμπειρογνωμόνων σε θέματα καταστροφών.
Μετά τον σεισμό, οι ΗΠΑ απέστειλαν στην Τουρκία ομάδα ερευνών και διάσωσης, ιατρικές προμήθειες, μηχανήματα θραύσης σκυροδέματος και επιπρόσθετη χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία καλύπτει επίσης την Συρία.
Αργότερα την Κυριακή θα πετάξει στην Άγκυρα για συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας αναμενόμενης συνάντησης με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εκτός από τις επιπτώσεις του σεισμού, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συζητήσει τις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τις οποίες η Τουρκία καθυστερεί, ζητώντας από τη Σουηδία ειδικότερα να αυστηροποιήσει την προσέγγισή της απέναντι στους Κούρδους αντάρτες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.
Επιδείνωση σχέσεων από το 2019
Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργού Εξωτερικών προετοιμάζεται εδώ και κάποιο καιρό, αλλά γίνεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους από τους προκατόχους του, μεταξύ των οποίων η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεξ Τίλερσον, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίσκεψη μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας τους.
Σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση δείχνει την τεταμένη φύση της σχέσης, η οποία επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από το 2019, μετά την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Μολονότι οι ΗΠΑ εξήραν την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στενή της σχέση με τη Μόσχα, σύμφωνα με ειδικούς.