Σκληρότερη στάση κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ και πίεση ενεργειών της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ελπίζει η Ουάσιγκτον να κρατήσουν τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτό –αναφέρει το Reuters– ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στην Νοτιοανατολική Ασία, την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ειδικότερα, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ινδονησία για να συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του περιφερειακού μπλοκ ASEAN (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), αφού συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Λιθουανία για συναντήσεις του ΝΑΤΟ από την Κυριακή έως την Τετάρτη.
Ο Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ανατολική Ασία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μιανμάρ, η οποία βυθίστηκε στο χάος από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, θα είναι «ένα από τα βασικά θέματα» που θα συζητηθούν στην Τζακάρτα.
Η ASEAN έχει αποκλείσει τους κυβερνώντες στρατηγούς της Μιανμάρ από τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου, αλλά η Ταϊλάνδη έχει προτείνει την επαναπροσέγγιση της χούντας.
«Αναμένουμε ότι οι φίλοι και οι εταίροι μας στην ASEAN ... θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν την εκπροσώπηση της Μιανμάρ στην υπουργική σύνοδο της ASEAN και προσβλέπουμε επίσης στην εξεύρεση τρόπων για την αύξηση της πίεσης στο καθεστώς, ώστε να υποχρεωθεί το καθεστώς να τερματίσει τη βία και να επιστρέψει σε μια πορεία δημοκρατίας», δήλωσε ο Κρίτενμπρινκ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον εξέδωσε τον περασμένο μήνα κυρώσεις κατά δύο τραπεζών της Μιανμάρ που χρησιμοποιούνται από τη χούντα για τη μετατροπή ξένου συναλλάγματος, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση της ικανότητας του στρατού να εισάγει όπλα και υλικό για την καταστολή των δυνάμεων κατά του πραξικοπήματος.
Ο Κρίτενμπρινκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο στην επίλυση των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ τους, προκειμένου να ενισχύσουν τη συλλογική τους φωνή στις διαφορές με την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.